Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

VIDEO: Řeky na Vysočině začínají stoupat. Dramatická situace bude hlavně na Sázavě, říká hejtman Schrek

, aktualizováno 13. září 2024, 15:34

Situace v Kraji Vysočině by se dala označit jako vážná. Tak zněla úvodní slova hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS) na dnešní tiskové konferenci svolané po zasedání krajské povodňové komise. Dodal, že podle dopoledních informací od ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) se situace zejména na řece Sázavě jeví poměrně dramaticky. V permanenci jsou také hasiči, kteří na mnoha místech v kraji staví protipovodňové zábrany a umisťují pytle s pískem. Uvedl to ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Jiří Němec.

Standardní průtok na této řece je kolem čtyř kubíků za sekundu, v současné chvíli protéká zhruba 11 kubíků a v neděli, kdy se čeká kulminace, jsou odhady kolem 230 kubíků za sekundu. 

Očekávaná maxima průtoku na řece Sázavě mohou podle předpovědních modelů výrazně přesahovat 3. stupeň povodňové aktivity - stav ohrožení.

Hejtman Vítězslav Schrek uvedl, že jde o číslo, které ohrožuje celé povodí. „Učinili jsme všechny potřebné kroky. Kontaktoval jsem všechny dotčené starosty. Společně s panem ředitelem Němcem jsme je požádali, aby prověřili kapacity, které by bylo v případně potřeby možno využít pro evakuaci obyvatel. Budeme případně hledat nějaké další prostory, kdyby bylo potřeba číást obyvatel evakuovat," sdělil hejtman Vysočiny. 

Jak jsou na tom toky na Vysočině? 

Na několika místech v regionu už byl vyhlášen první nebo druhý stupeň povodňové aktivity. „To se v tuto chvíli děje především pod našimi přehradami. Podle údajů od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) do této chvíle spadlo na území Vysočiny v průměru 40-50 milimetrů srážek," dodal hejtman s tím, že to je úhrn srážek, který je půda ještě schopna absorbovat. To by se ale mělo měnit už dnes večer, kdy mají srážky zesílit. Situaci navíc bude komplikovat silný vítr. 

„Bez velkých děsů podle prognózy, které v tuto chvíli mám, se povodním na Vysočině pravděpodobně nevyhneme. V některýcb místech mohou být pododně extrémní a významné a zkrátka musíme být v tuto chvíli připraveni na všechno," prohlásil hejtman Vítězslav Schrek. 

V permanenci jsou i hasiči 

Ředitel hasičů na Vysočině Jiří Němec ujistil, že v permanenci jsou také hasiči, kteří se na očekávanou velkou vodu také chystají. „Pokračují ve stavění protipovodňových zábran a pytlů s pískem. Za uplynulých 24 hodin jsme zasahovali u 17 událostí, byly to všechno mimořádné události," nastínil Jiří Němec aktuální vývoj. Doplnil, že v Jihlavě je dislokována jedna rota záchranného útvaru Hlučín. „I s tou počítáme. S jejími silami a prostředky, i je zapojíme do řešení mimořádných situací. Využijeme i mobilní techniku dobrovolných hasičů," řekl Němec. 

Co případně sbalit do evakuačního zavazadla?

Evakuační zavazadlo se připravuje pro případ opuštění obydlí na delší dobu. Jako evakuační zavazadlo poslouží třeba kufr, batoh nebo cestovní taška. Zavazadlo je nutné označit jménem a adresou. 

Doporučený obsah evakuačního zavazadla: 
-
základní trvanlivé potraviny (nejlépe v konzervách), dobře zabalený chléb a pitná voda – vše na dva až tři dny
-  předměty denní potřeby, (jídelní nádobí a příbor, otvírák, ostrý nůž, hrnky)
-  užívané léky, toaletní a hygienické potřeby
-  osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti
- náhradní oděv, obuv, pláštěnka, spací pytel nebo přikrývka
-  přenosné rádio s rezervními bateriemi, mobil, přenosná svítilna, zápalky, nůž knížky, stolní hry, hračky apod.

Zdroj: HZS ČR 

Vír, Mostiště, Nová Říše

S intenzivními srážkami musíme počítat prakticky na celém území ČR až do neděle, možná i déle. „Půda na Vysočině bude zřejmě zcela nasycena už během dnešního večera. Všechno bude odtékat buď do terénu, nebo do kanalizací do vodních toků. Proto se vypouštějí významné nádrže, zejména vodárenské - Vír, Mostiště, Nová Říše a tak dále," popsal Jaroslav Mikyna, vedoucí krajského oddělení vodního hospodářství. Nádrže se stále odpouští. „Průtoky vody by během zítřka měly narůst tak, že během nějaké doby se nádrže znovu zaplní," poznamenal Mikyna. 

Co (ne)dělat při povodních

- vyklidit okolí svých domů, zvlášť v záplavových oblastech
- dodržovat pokyny povodňové komise, hasičů, PČR a městské policie
-  nechodit do podmáčených oblastí
- parkovat na vyvýšených místech
-  sledovat informace od města na webu a facebooku 

Zdroj: Město Třebíč 

Třetí stupeň povodňové aktivity by podle Mikyny měl nastat na významných vodních tocích během zítřka, drobné vodní toky sledovány nejsou. „Takže na řekách typu Sázavy, Jihlavy, Svratky, Oslavy a podobně. Samozřejmě ne ve stejnou dobu, protože každá řeka se chová jinak a má jiné povodí," vysvětluje Mikyna. Stejně jako hejtman Schrek podotknul, že situace není dobrá. „Kraj je v kontaktu s povodňovými komisemi v obcích s rozšířenou působností," popsal Jaroslav Mikyna. 

„Množství vody bude extrémní." 

Schrek apeloval na obyvatele v kraji, aby podrobně sledovali situaci. Lidé by měli realisticky vyhodnotit, v jaké blízkosti vodního toku žijí. „Situace může být velmi vážná a může být až kritická. A přestože není plošná, tak zkrátka ani největší experti nedokážou odhadnout, jak se voda bude chovat. Ale to množství vody, které ještě v dalších dvou dnech spadne, je extrémní. A ta voda někam odteče," apeluje hejtman a dodal, že v permanenci jsou také krajští policisté. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky povodně, situace, voda, počasí, ČHMÚ, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Řeky na Vysočině začínají stoupat. Dramatická situace bude hlavně na Sázavě, říká hejtman Schrek | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.