Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Přívalový déšť a povodně hrozí od zítřka také na Vysočině. Někteří organizátoři ruší akce pro veřejnost

, aktualizováno 12. září 2024, 13:00

Také na Vysočinu mají už během čtvrtka přijít vydatné srážky, které mohou zvednout hladiny vodních toků. V souvislosti s výstrahou meteorologů, která je platná až do neděle, bude na Vysočině od zítřka až do odvolání zajištěna pohotovost pracovního štábu Povodňové komise Kraje Vysočina. V pohotovosti budou i hasiči a pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ). Vzhledem k nepříznivému počasí organizátoři zrušili několik akcí.

„Na území kraje mohou srážkové úhrny za uvedené období dosáhnout výrazně nad 100 mm, tj. více než 100 l vody na metr čtvereční,“ uvedl s odvoláním na aktuální informace ČHMÚ hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Ve spolupráci s jednotlivými státními podniky povodí a dalšími účastníky ochrany před povodněmi zejména s Hasičským záchranným sborem Kraje Vysočina bude pracovní štáb průběžně monitorovat situaci na území kraje, bude ve spojení s podřízenými povodňovými orgány obcí a v případě nutnosti bude svoláno zasedání povodňové komise kraje.

Podle odhadu pracovníků krajského vodoprávního úřadu by velkou část srážek ve čtvrtek a pátek mohla absorbovat půda, která je po suchém srpnu stále vyschlá. „Vývoj situace, respektive vydatnost srážek v dalších dnech, zejména o víkendu nelze přesně z předpovědních modelů odvodit, modely se budou dále upřesňovat. K vydatnému dešti se má navíc o víkendu připojit místy i silný vítr, což by mohlo způsobovat vývraty a pády stromů,“ doplnil hejtman Kraje Vysočina.

Apel na veřejnost 

Kraj Vysočina s ohledem na výstrahu ČHMÚ apeluje na občany, aby se v případě mimořádné události řídili pokyny složek IZS Kraje Vysočina případně povodňových orgánů obcí. „Je třeba preventivně věnovat velkou pozornost zabezpečení majetků a ideálně sledovat povodňové zpravodajství. Žádáme občany, aby nepodceňovali varování meteorologů a tam, kde se dají mimořádné události s ohledem na lokaci toků předpokládat, počítali s možnými opatřeními," vyzvala mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Na déšť se chystá také magistrát 

Na avizovaný silný déšť se připravuje také město Jihlava. Magistrát už dnes zabezpečuje svoje budovy proti zatékání do objektů, snaží se zabránit také odplavení povrchů komunikací a prostranství apod. „Vypadá to, že voda poteče i tam, kde běžně nebývá. Podobně by si svůj majetek měl zkontrolovat a zabezpečit každý vlastník, aby minimalizoval případné škody. Proběhla kontrola všech našich rybníků a na hlavních vodních plochách došlo k upuštění vody a snížení hladin," sdělil dnes odpoledne mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Na náročné dny se chystají také pracovníci SMJ. I ti budou podle Daňka v pohotovosti. „Aby byli v případě potřeby schopni okamžitě připravit větší množství pytlů s pískem," dodal Daněk. 

Se zvýšeným počtem zásahů počítají jihlavští dobrovolní hasiči, ti dnes odpoledne chystali a kontrolovali svou techniku a vybavení, doplňovali palivo do čerpadel a připravili si povodňový přívěs. „Mají aktualizovaný rozpis služeb a pohotovostí až do neděle pro případ zásahů, kdyby bylo potřeba větší množství hasičů. Budou 100 % připraveni na pokyny od primátora nebo tajemníka magistrátu a také na pokyny od operačního střediska HZS KV," nastínil Daněk. 

Dodal, že od zítra se z horní části Masarykova náměstí stěhuje letní turistické informační centrum a zpět se přesune do své kamenné provozovny na ulici Matky Boží 22. 

„Akci rušíme." 

Na výstrahu meteorologů reagují také někteří organizátoři víkendových akcí na Jihlavsku. O zrušení sobotního Jednorožného rožnění v Třešti na Jihlavsku informovali organizátoři dnes po obědě. „S velkou lístostí oznamujeme, že sobotní slavnost Jednorožné rožnění se ruší . Vzhledem k velmi nepříznivé a tentokrát i velmi pravděpodobné předpovědi nebude možné naši slavnost uskutečnit. Věříme, že nám to počasí v příštím roce vynahradí a budeme si moci den užít se vším všudy. Děkujeme za pochopení," sdělili organizátoři na Facebooku. 

Konat se nebude ani čtvrteční akce Volný čas není nuda, ta měla proběhnout zítra od 15 do 18 hodin na jihlavském Masarykově náměstí. „Velmi se omlouváme, ale vzhledem k předpovědi počasí na zítřek, jsme se rozhodli akci zrušit..." vzkázali na facebookové stránci události organizátoři. 

„Pravidelný páteční koncert Brána Jihlavy přesune z Masarykova náměstí operativně na jiné vhodné místo, bude o tom aktuálně informovat na webu a sociálních sítích," dodal mluvčí Jihlavy Radovan Daněk. 

Knihlava bude jinde 

Tuto sobotu se v Jihlavě v areálu Sila měla konat akce s názvem Knihlava. Organizátoři dnes redakci Drbny informovali o změně místa konání. „Kvůli hlášené nepřízni počasí a aktuálním výstrahám bohužel není možné Knihlavu uskutečnit v areálu Sila, ačkoliv jsme na variantu běžného deště byli připraveni. S velkou vstřícností nám svoje zázemí nabídlo DKO, kde se festival dobrého čtiva v pátek a sobotu odehraje," sdělila za organizační tým Kateřina Vondráková. 

Knižní veletrh a denní doprovodný program se uskuteční ve foyer Domu kultury. Večerní koncerty se odehrají na malé scéně DKO. „Věříme, že tento přesun nijak neovlivní kvalitu programu a celé atmosféry festivalu," vzkázala Vondráková. 

Rušení akcí v Třebíči a Žďáru 

Ke zrušení Dne města přistoupilo i město Třebíč. „Vzhledem k meteorologickým předpovědím, které predikují extrémní déšť a silný vítr, se akce na Karlově náměstí ruší, včetně Dne otevřených dveří v Základní umělecké škole Třebíč. Zůstávají památky a expozice města Třebíč a Muzea Vysočiny Třebíč se vstupem zdarma od 9 do 17 hodin v rámci Dnů evropského dědictví a také městská autobusová doprava pro všechny zdarma po celý den," informovala Třebíč na svém Facebooku. 

V sobotu 14. září se ve Žďáru nad Sázavou nebude konat ani Putování po Farských. „Bohužel pohled z okna i do předpovědních radarů nás nutí zrušit sobotní Futrování na Farských. Omlouváme se, ale i přes několik plánovaných variant jsme nakonec nenašli jiné řešení. Omlouváme se a děkujeme za pochopení," sdělili dnes dopoledne organizátoři na Facebooku. 

Apel od ministra 

Na organizátory akcí, které jsou naplánovány od čtvrtka do neděle, apeloval ministr vnitra Vít Rakušan na odpolední mimořádné tiskové konferenci s tím, že je vhodné zvážit zrušení těchto akcí. Zejména pak těch, které se konají poblíž vodních toků. Zároveň varoval před povodňovou turistikou. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Kuklová

Štítky výstraha, déšť, povodeň, počasí, meteorologové, organizace, akce, pořadatel, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přívalový déšť a povodně hrozí od zítřka také na Vysočině. Někteří organizátoři ruší akce pro veřejnost | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.