Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Vysočina přes námitky potvrdila výběr původního dopravce pro Pelhřimovsko

Rada Kraje Vysočina dnes znovu rozhodla o výběru autobusového dopravce pro dvě části Pelhřimovska. Desetiletou smlouvu chce uzavřít se společností ČSAD Autobusy České Budějovice (Busem). Potvrdila tak původní výběr zrušený 13. srpna po obdržení námitek k veřejné zakázce. Novinářům to dnes řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

„Svolali jsme odbornou komisi, která se zabývala všemi podněty, které jsme považovali za relevantní. Hodnotící komise zasedala, posoudila, doptala se na některé nové skutečnosti," řekl k novému rozhodnutí o zakázce Vítězslav Schrek.

Námitky, kterými se proti výběru dopravce ohradila jihlavská společnost ICOM transport, zmiňovaly především údajně mimořádně nízkou cenu, nízký počet řidičů vybraného dopravce nebo jejich platové podmínky, které měly být podle stěžovatele v rozporu s legislativou, řekl hejtman. Nic z toho se podle něho prověřováním hodnotící komise a konzultacemi s odborníky nepotvrdilo. „Všechny pochybnosti, které jsme jako zadavatel buď měli nebo jsme je obdrželi na základě námitek, byly buďto rozptýleny nebo objasněny," dodal Schrek.

Dnešním rozhodnutím o výběru dopravce začne běžet patnáctidenní lhůta pro případné odvolání, než bude možné uzavřít smlouvu. Do té doby kraj nechce komentovat hodnotu veřejné zakázky.

826 milionů na ztráty 

U regionálních spojů, které kraj objednává, hradí dopravcům ztráty. Na ztráty veřejné linkové dopravy má Vysočina v letošním rozpočtu 826 milionů korun.

Nové dopravce vybíral kraj postupně pro celou Vysočinu rozdělenou pro potřeby soutěže na osm menších regionů. Okolí Pelhřimova a Humpolce jsou poslední dva, kde smlouva ještě nebyla uzavřena.

Firma ICOM zatím na Vysočině vyhrála desetiletou zakázku na Havlíčkobrodsku, kde teď nejezdí. Další tři oblasti získala firma Trado-Bus z uskupení ICOM. Kromě Třebíčska bude jezdit v části Žďárska. Ve Žďárských vrších budou dalších deset let jezdit autobusy firmy Zdar.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dopravce, doprava, správa, kraj, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina přes námitky potvrdila výběr původního dopravce pro Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.