Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

O dnešní Hradozámeckou noc je na Vysočině velký zájem, někde přidali termíny

V závěru letních prázdnin se některé památky na Vysočině 24. srpna připojí k Hradozámecké noci, kterou pořádá Národní památkový ústav (NPÚ). Akce, které mají nevšedním způsobem zakončit hlavní turistickou sezonu, ale nabídnou památky i mimo tuto celostátní událost. O netradiční prohlídky jaroměřického zámku byl při předprodeji vstupenek takový zájem, že musel narychlo připravit i další program a počet prohlídek zvýšit. Vyplývá to z informací správců památek.

Jaroměřický zámek ve správě NPÚ si připravil večerní hrané kostýmované prohlídky, při nichž se návštěvníci blíž seznámí s poslední majitelkou panství hraběnkou Elvírou z Vrbna-Kounic. „Už jsme takřka vyprodaní, takže chceme ještě udělat večerní prohlídky zámku zaměřené na to, co se tady dělo během napoleonských válek, aby se dostalo i na ty, kteří si nemohli koupit lístek," řekl kastelán Radim Petr.

Celostátním centrem Hradozámecké noci bude letos státní zámek Konopiště. V celém Česku se do akce zapojí přes 100 hradů a zámků.

Během napoleonských válek byl z Jaroměřic nad Rokytnou vojenský špitál s tisícem lůžek pro raněné. Přiváželi je dokonce až z bitvy u Lipska. Ve městě tak vznikla i celá lokalita nazývaná Na krchůvkách, kde majitel panství zřídil v bývalé cihelně provizorní hřbitov. Podobné téma podle kastelána zámek ještě nikdy návštěvníkům blíž nepředstavoval. Chystá se jej ale zapojit do podzimních halloweenských prohlídek.

Večerní prohlídky se dnes uskuteční i na dalších státních památkách na Vysočině. Zámek Náměšť nad Oslavou program rozšíří o divadelní představení s tématem renesančních kavalírských cest Evropou. V Zahrádce zbořené kvůli stavbě přehrady Švihov na návštěvníky čeká prohlídka kostela svatého Víta a pozůstatků zaniklého městečka, hry, soutěže pro děti nebo ohňostroj.

Pátrání po bílé paní 

Zámek v Telči zahájí sobotní program už v 15:30 na zámecké terase pohádkou pro děti Pátrání po bílé paní. V podvečer na ni navážou představení Princezna na hrášku a večer Honza a Drak. Bílá paní bude i průvodkyní prohlídek po zámku. Při nich budou moci návštěvníci mimořádně také do kaple Všech svatých, sdělila ČTK za zámek Lucie Norková.

Večerní hrané prohlídky budou v sobotu také v kapli Panny Marie Bolestné v obci Kámen na Třebíčsku. Kostýmované prohlídky si v pátek a sobotu mohou lidé užít také v třebíčské bazilice svatého Prokopa nebo v jihlavském podzemí. Hrané prohlídky nazvané Trčkův duch má připravené i želivský klášter.

Ohodnoť článek

Štítky hrad, zámek, památky, turistika, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O dnešní Hradozámeckou noc je na Vysočině velký zájem, někde přidali termíny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.