Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Kraj Vysočina v historii dvakrát měnil svůj název. Mezi ostatní byl přidaný až jako poslední

Od 1. ledna 2000 si lidé v naší zemi začali zvykat na nové územní celky, a to na kraje. Je jich čtrnáct, a některé z nich, včetně Kraje Vysočina, měly původně jiný název. Ten se změnil přesně před 23 lety, tedy 31. května 2001. Konkrétně dnešní Kraj Vysočina se původně nazýval Jihlavským krajem, poté (kraj) Vysočina. A až následně se stanovil dnešní název Kraj Vysočina

Změna nastala i u Jihočeského kraje (původně Budějovický kraj), Jihomoravského kraje (dříve Brněnský kraj) a také u Moravskoslezského kraje (původně Ostravský kraj).

Kraje v ČR byly vytvořeny 1. ledna 2000 ústavním zákonem o vytvoření vyšších územních samosprávných celků, který stanoví názvy a sídla krajů a vymezil jejich územní obvody výčtem okresů.

První volby do nově zřízených krajských zastupitelstev proběhly 12. listopadu 2000.

Dnes má Česká republika 14 krajů, Kraj Vysočina mezi nimi původně být neměl. S tím, že by měl vzniknout i Jihlavský kraj, přišla poprvé politička Vlasta Parkanová. Proti její iniciativě stál politik Jan Ruml, ten argumentoval tím, že jde o neorganické sloučení Čech a Moravy, a zpracoval vládní návrh třinácti krajů bez Jihlavského kraje a s Prahou jako součástí Středočeského kraje. Mezi těmito návrhy posléze vznikl vládní kompromis, a dnešní Kraj Vysočina se tak stal posledním přidaným krajem do návrhu ústavního zákona.

Více než sedm stovek obcí 

Počet obcí, které pod Vysočinu patří, se v průběhu let měnil. K 1. lednu 2005 přešlo 25 obcí z Vysočiny do sousedního Jihomoravského kraje. V kraji je po přesunu 704 obcí, z toho 15 obcí s rozšířenou působností a 26 obcí s pověřeným obecním úřadem. Sídelním městem je statutární město Jihlava.

První volby do nově zřízených krajských zastupitelstev proběhly 12. listopadu 2000.

A co bylo impulsem k tomu, že se z původně Jihlavského kraje a poté Vysočiny stal dnešní Kraj Vysočina? Změnu iniciovala anketa mezi občany kraje a usnesením zastupitelstva kraje. Spolu s hlavním městem Prahou tak byla Vysočina jediným krajem v zemi, který neměl v názvu stanoveném ústavním zákonem slovo „kraj“. 2. srpna 2010 kraj navrhl ústavní zákon, jímž se měl název změnit na Kraj Vysočina. 23. března 2011 Poslanecká sněmovna tento návrh ve znění komplexního pozměňovacího návrhu reagujícího na stanovisko vlády schválila. Tato změna názvu nabyla účinnosti od 1. srpna 2011, a od tohoto dne je tedy jediným správným označením Kraj Vysočina.

Kraj Vysočina na severu sousedí s Pardubickým krajem, na jihovýchodě s Jihomoravským krajem, na jihozápadě s Jihočeským krajem a na severozápadě se Středočeským krajem.

Žije zde přibližně 518 tisíc obyvatel. V tomto pořadí je mezi kraji České republiky na 12. místě – méně mají jen Liberecký a Karlovarský kraj. Vysočina má pět okresních měst – Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou. Největším a současně krajským městem je Jihlava, kde žije zhruba 50 tisíc lidí.

24 let, čtyři hejtmani

Za 24 let existence krajů se ve vedení Kraje Vysočina vystřídali čtyři hejtmani - prvním hejtmanem byl František Dohnal (2000–2004), následoval ho Miloš Vystrčil (2004–2008), poté byl v jeho čele Jiří Běhounek (2008–2020) a současným hejtmanem Kraje Vysočina je od roku 2020 Vítězslav Schrek. Letos na podzim se budou konat další krajské volby.

Pravopis psaní názvu krajů podle Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR

Dvanáct názvů krajů je tvořeno spojením přídavného a podstatného jména. Velké písmeno se píše pouze u přídavného jména, a to i při obráceném slovosledu: Středočeský kraj (kraj Středočeský), Královéhradecký kraj (kraj Královéhradecký), Olomoucký kraj (kraj Olomoucký) atp. Podoba dvou je jiná. Prvním z nich je Kraj Vysočina (od 1. 8. 2011 je slovo kraj součástí názvu), druhým hlavní město Praha.

Zdroj: Akademie věd ČR 

Vítězslav Schrek vystřídal Běhounka po dlouhých 12 letech. Čtyřiapadesátiletý Schrek je hodně aktivní i na sociálních sítích, podle jeho příspěvků je evidentní, že je nadšeným sportovcem a také muzikantem. Jeho jméno je už roky spjato s kapelou Major major. Jak uvedl Deník v prosinci 2020, Schrek se netají tím, že rocker. Proto byla krátce po jeho zvolení nasnadě otázka, zde vnese do krajského zastupitelstva i trochu rock´n´rollu. „Bezesporu, to jinak nejde,“ vyjádřil se pro Deník Vítězslav Schrek (ODS).

Slavní rodáci vázaní na Kraj Vysočina 

Kraj Vysočina má řadu významných rodáků. Například spisovatele Karla Havlíčka Borovského či Ivana Martina Jirouse, hokejisty Holíkovy (Jiří a Jaroslav) či Patrika Eliáše a Davida Ritticha, herce Pavla Landovského, Miroslava Donutila nebo Ondřeje Vetchého, hudebníka Jana Václava Stamice a skladatele světového významu Gustava Mahlera, módní návrhářky Beatu Rajskou či Blanku Matragi, horolezce Radka Jaroše, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou či judistu Lukáše Krpálka.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj wikipedia, Kraj Vysočina, denik.cz, Akademie věd ČR

Štítky kraj, název, území, historie, 2000, 2001, hejtman, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Kraj Vysočina v historii dvakrát měnil svůj název. Mezi ostatní byl přidaný až jako poslední | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.