Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

PŘEHLED: Na Vysočině se při červnové Noci kostelů otevře přes 90 duchovních staveb

Na Vysočině se při červnové Noci kostelů otevře přes 90 duchovních staveb. Lidé si v pátek 7. června mohou prohlédnout římskokatolické, evangelické kostely i kostely Československé církve husitské. V programu jsou také koncerty a výstavy. V jihlavském kostele svatého Ignáce se lidé dostanou do jindy nepřístupných kostelních krovů a k nejstaršímu hodinovému stroji v Jihlavě. Na žďárské Zelené hoře bude součástí programu žehnání restaurovaných varhan. Vyplývá to z webu organizátorů.

Ve Žďáru nad Sázavou se otevřou čtyři kostely a kaple svaté Barbory. V poutním kostele svatého Jana Nepomuckého připomene výstava fotografií nedávno ukončenou rekonstrukci ambitu a kostela Zelené hory. Požehnání opravených varhan bude ve 21:30.

Do synagog se zájemci dostanou ve Velkém Meziříčí a v Třebíči. V Třebíči bude otevřeno sedm církevních památek. Bigbítová bohoslužba bude od 18:30 v kostele Českobratrské církve evangelické v Bráfově ulici. Je to kostel z roku 1910. Do tamní románsko-gotické baziliky svatého Prokopa začne před 18:00 zvát zvonění zvonů, prohlídky se budou týkat i krypty a ochozu za oltářem.

V Jihlavě bude možné při Noci kostelů navštívit šest kostelů a modliteben. V Havlíčkově Brodě se jich otevře sedm, mezi nimi kaple z konce 19. století v areálu nemocnice a opravovaný kostel svaté Kateřiny na břehu Sázavy.

Přístupná bude na Vysočině řada venkovských kostelů. Kostel v Bobrové na Žďársku, přestavěný Janem Blažejem Santinim-Aichlem, chystá i výstavu liturgických předmětů a rouch. Otevřený bude také další Santiniho kostel v Obyčtově. V Netíně na Žďársku bude 7. června kromě poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie možná prohlídka kaple v hrobce rodu Lobkowiczů. V Chotěboři zazní v kapli svaté Anny nově osazené harmonium. Dva půlhodinové koncerty bude mít hráč na harmonium a sběratel Ondřej Mucha.

Počet kostelů otevíraných při této příležitosti se na Vysočině postupně zvyšuje. Vloni se k Noci kostelů v kraji přihlásilo osm desítek míst, o rok dříve to bylo přes 60 církevních staveb.

V ČR 1750 kostelů 

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla ve Vídni, kde se v roce 2005 uskutečnila první Noc kostelů. V Česku je v letošním 16. ročníku přihlášených okolo 1750 kostelů. Letošní program připomene i 120 let od úmrtí hudebního skladatele Antonína Dvořáka (1841 až 1904).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky ČR, církve, památky, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Na Vysočině se při červnové Noci kostelů otevře přes 90 duchovních staveb | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.