Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

PŘEHLED: Města na Vysočině si v sobotu připomenou svatého Martina. Kam vyrazit na průvod?

Řada měst na Vysočině bude v sobotu slavit svátek svatého Martina průvodem a kulturním programem. Poprvé se bude svátek slavit i na pelhřimovském Masarykově náměstí. Lidé se mohou vydat také na sváteční plavbu lodí po Dalešické přehradě a ochutnat letošní mladá vína. Jejich ochutnávka bude v soboru i na třebíčském Karlově náměstí nebo jihlavském Masarykově náměstí. Třebíč podobně jako jiná města v kraji plánuje také průvod v čele s postavou svatého Martina. Vyplývá to z informací pořadatelů.

Součástí třebíčského programu bude vystoupení brněnské kapely Django jet hrající převážně taneční swing a francouzský gypsy jazz, představení skupiny historického šermu, koncert pro děti v podání kapely Bombarďák a vystoupení Cimbálové muziky Gromba. Svatý Martin přijede v 17:00. Program začne v 11:11 otevřením svatomartinských vín.

Zahájení na stejnou dobu chystá i Jihlava. Součástí jarmarku na Masarykově náměstí budou vedle koncertů divadelní představení nebo ohňostroj. Za zábavou mohou lidé přijít do Věžní ulice a do Parku Jana Masaryka, odkud bude v 17:00 vycházet průvod. Na trase bude znít živá muzika, k průvodu se připojí obří loutky, divadelníci, muzikanti a v ulici Matky Boží přivítají Martina andělé. Průvod a následný ohňostroj tradičně láká tisíce návštěvníků. Trasu letos pořadatelé prodloužili, aby mohly davy sledovat průvod ve větším pohodlí. Také v Jihlavě vše zahájí v čase 11:11 Svatomartinský jarmark na Masarykově náměstí, konkrétně novou tradicí otevírání svatomartinského vína, ke kterému bude hrát cimbálová muzika. „Hudba tu pak bude znít po celý den a největší hvězdou programu, se kterou budou děti vesele vyčkávat na příjezd svatého Martina, je kapela Kašpárek v rohlíku," dodal k programu mluvčí Jihlavy Radovan Daněk. 

Charitativní podtext 

Jihlavská akce je spojená i s charitou. Každým zakoupeným svatomartinským rohlíčkem přispějí návštěvníci na službu Adapta, kterou Oblastní charita Jihlava pomáhá lidem s mentálním postižením. „V minulém roce se Charitě povedlo vybrat téměř 50 tisíc korun a věřím, že letos tuto částku minimálně zdvojnásobíme. Svatý Martin je symbolem dobročinnosti a touto cestou mu chceme poděkovat za to, že nám přiváží čokoládové mince pro děti, světlo a energii do zimních měsíců,“ řekl za pořadatele Vojtěch Kolář.

V Pelhřimově si svatého Martina v uplynulých dvou letech připomínal menší akcí jen Dům dětí a mládeže. Podle ředitele Kulturního zařízení města Pelhřimova Martina Eclera připravil letos Pelhřimov bohatší program v centru města. Na Masarykově náměstí začne v 15:00. Jeho součástí budou kvízy pro děti, které si budou moci vyrábět lampiony, hudební vystoupení, ukázky historického šermu i povídání o významu světce. A také scénka s příjezdem svatého Martina a jeho doprovodu na koních. „Zrušili jsme kvůli tomu původní plány s ohni a bubny, aby mohli koně projet co možná nejklidněji," řekl Martin Ecler.

Průvody s postavou svatého Martina připravují na sobotu i v Jemnici, Žirovnici nebo v Třešti. Zde bude svatomartinská jízda městem odstarována v 16:30. Průvod vychází od kostela sv. Martina, ukončen bude na bývalém zimním stadionu doprovodným programem.

Lampionovým průvodem si svátek připomenou také v Havlíčkově Brodě, Pacově nebo Kamenici nad Lipou.

Svatomartinskou plavbu po Dalešické přehradě je možné absolvovat lodí Horácko. Vyplouvá v 10:00 z přístaviště Kramolín. Rezervace je nutná.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky tradice, zábava, svatomartinské, sv. Martin, přehled, město, akce, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Města na Vysočině si v sobotu připomenou svatého Martina. Kam vyrazit na průvod? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.