Červen je spojován s tím, že dozrávají jahody. Ten, kdo nemá zahradu s domácími jahodami, může toto voňavé ovoce pořídit v obchodě nebo na tržnici. Další možností jsou oblíbené samosběry. Ty se konají na několika místech i u nás na Vysočině. Podle zjištění redakce jde jahodový samosběr pomalu do finále.
Jak dnes dopoledne shodně uvedli provozovatelé jahodových plantáží, samosběry v našem kraji začaly zhruba před třemi týdny. A letos je zájem ze strany zákazníků obrovský. „Je to dáno tím, že jsme levnější než na krámě. U nás letos vyjde kilo na 60 korun. Lidé si rádi přijedou nasbírat jahody sami a ještě se u toho vyvětrají na čerstvém vzduchu. K tomu si zákazníci ještě zvykli jezdit na čerstvou zeleninu, kterou nabízíme. Nejčastěji česnek, brambory, cibuli, květák,“ řekl Drbně Lubomír Šantrůček, který vlastní jahodovou plantáž u České Bělé na Havlíčkobrodsku. Dodal, že samosběr bude ukončen zhruba za týden.
Kdo má rád ovoce v bio kvalitě, pak se může zastavit na pole v blízkosti Nové Vsi na Třebíčsku. „Sezonu jsme zahájili zhruba v polovině června. Jahody stále máme, navíc nám ještě jedna pozdní odrůda nenazrála. Takže budeme sklízet zhruba do poloviny července. Kilo letos vyjde na 70 korun,“ sdělila redakci Jihlavské Drbny Ivana Vojtanová. Doplnila, že samosběr na tomto místě probíhá na objednávku. „Zájem je letos fakt velký, proto musím některé zákazníky už i odmítat. Nemáme totiž tak velkou plochu, tak nechceme, aby tu bylo naráz hodně lidí.“
Podobně velký zájem je i o jahody z Farmy Simandl, jež najdeme v Jiraticích na Jemnicku. Také na toto místo si lidé pro jahody jezdí zhruba tři týdny. „Zájem je obrovský. Jahody stále máme, ale už nám začínají zasychat, protože už dlouho nepršelo. Ještě tak týden a bude konec. Kilo jahod u nás stojí 75 korun,“ sdělil redakci majitel farmy Josef Simandl.
Toho, že si voňavé ovoce od pěstitelů mohou lidé za výhodnější cenu sami nasbírat, pravidelně využívá třeba Marie Zelenková z Jihlavy. Bydlí v bytovce a zahradu nemá. „Letos jsme byli už dvakrát. Jeli bychom rádi ještě jednou, teď s vnoučaty, kterým začnou prázdniny. Část jahod sníme, část zužitkuji na marmeládu a bublaninu. A samozřejmě nesmí chybět knedlíky. Bez těch by to nešlo,“ usmívá se Marie Zelenková.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.