Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

ANKETA: V kraji vrcholí samosběr jahod, potrvá ještě asi týden. Zájem je obrovský, shodují se majitelé plantáží

Červen je spojován s tím, že dozrávají jahody. Ten, kdo nemá zahradu s domácími jahodami, může toto voňavé ovoce pořídit v obchodě nebo na tržnici. Další možností jsou oblíbené samosběry. Ty se konají na několika místech i u nás na Vysočině. Podle zjištění redakce jde jahodový samosběr pomalu do finále.

Na jahodových plantážích se nejčastěji trhá do vlastních nádob, případně se dá zakoupit kelímek či košík přímo u prodejců.

Termíny samosběrů lze vzhledem k rozmarům počasí těžké plánovat, vyplatí se proto sledovat webové stránky jednotlivých pěstitelů, kde bývají uvedeny všechny aktuální informace.

Kam na Vysočině na samosběr? Podívejte se ZDE

Jak dnes dopoledne shodně uvedli provozovatelé jahodových plantáží, samosběry v našem kraji začaly zhruba před třemi týdny. A letos je zájem ze strany zákazníků obrovský. „Je to dáno tím, že jsme levnější než na krámě. U nás letos vyjde kilo na 60 korun. Lidé si rádi přijedou nasbírat jahody sami a ještě se u toho vyvětrají na čerstvém vzduchu. K tomu si zákazníci ještě zvykli jezdit na čerstvou zeleninu, kterou nabízíme. Nejčastěji česnek, brambory, cibuli, květák,“ řekl Drbně Lubomír Šantrůček, který vlastní jahodovou plantáž u České Bělé na Havlíčkobrodsku. Dodal, že samosběr bude ukončen zhruba za týden.

Čeká se na pozdní odrůdu 

Kdo má rád ovoce v bio kvalitě, pak se může zastavit na pole v blízkosti Nové Vsi na Třebíčsku. „Sezonu jsme zahájili zhruba v polovině června. Jahody stále máme, navíc nám ještě jedna pozdní odrůda nenazrála. Takže budeme sklízet zhruba do poloviny července. Kilo letos vyjde na 70 korun,“ sdělila redakci Jihlavské Drbny Ivana Vojtanová. Doplnila, že samosběr na tomto místě probíhá na objednávku. „Zájem je letos fakt velký, proto musím některé zákazníky už i odmítat. Nemáme totiž tak velkou plochu, tak nechceme, aby tu bylo naráz hodně lidí.“

Podobně velký zájem je i o jahody z Farmy Simandl, jež najdeme v Jiraticích na Jemnicku. Také na toto místo si lidé pro jahody jezdí zhruba tři týdny. „Zájem je obrovský. Jahody stále máme, ale už nám začínají zasychat, protože už dlouho nepršelo. Ještě tak týden a bude konec. Kilo jahod u nás stojí 75 korun,“ sdělil redakci majitel farmy Josef Simandl.

Jezdíte na samosběr jahod?

Celkem hlasovalo137 čtenářů

Bez knedlíků by to nešlo

Toho, že si voňavé ovoce od pěstitelů mohou lidé za výhodnější cenu sami nasbírat, pravidelně využívá třeba Marie Zelenková z Jihlavy. Bydlí v bytovce a zahradu nemá. „Letos jsme byli už dvakrát. Jeli bychom rádi ještě jednou, teď s vnoučaty, kterým začnou prázdniny. Část jahod sníme, část zužitkuji na marmeládu a bublaninu. A samozřejmě nesmí chybět knedlíky. Bez těch by to nešlo,“ usmívá se Marie Zelenková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky jahody, sběr, samosběr, plantáž, pěstitel, sezona, léto, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: V kraji vrcholí samosběr jahod, potrvá ještě asi týden. Zájem je obrovský, shodují se majitelé plantáží | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.