Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Hejtman Vítězslav Schrek předpokládá, že Kraj Vysočina bude mít peníze ze Sberbank do konce roku

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) uvítal oznámení insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřiny Lužové, že peníze z prodeje úvěrového portfolia banky s velkou pravděpodobností umožní téměř stoprocentně uspokojit její věřitele z řad krajů a obcí. Kraj Vysočina má ve Sberbank zablokovaných 2,4 miliardy korun a hejtman předpokládá, že peníze by kraj mohl dostat na účet do konce letošního roku.

Sberbank CZ je v likvidaci od loňského srpna, kdy na ni soud vyhlásil konkurs. Česká spořitelna nyní dokončila nákup jejího úvěrového portfolia a během dubna budou klienti Sberbank převedeni do spořitelny, řekla novinářům Lužová. Podle ní by se tak věřitelé mohli aspoň k části svých peněz dostat ve druhé polovině letošního roku.

Insolvenční správkyně Jiřina Lužová řekla, že získaná kupní cena spolu s dostupnou hotovostí banky, včetně narostlých úroků, a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ budou postačovat k plnému uspokojení věřitelů v první skupině (garanční systém) i druhé skupině (fyzické osoby a malé a střední firmy). S velkou pravděpodobností umožní i téměř stoprocentní uspokojení věřitelů ve třetí skupině, což jsou kraje, města, obce a velké společnosti.

Dobrá zpráva pro Kraj Vysočina i město Jihlava. Měly by dostat všechny peníze ze zkrachovalé Sberbank

Podle hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka (ODS a STO) není vyloučeno, že by samosprávy mohly dostat až 100 procent peněz, které mají uložené ve Sberbank CZ. Hejtman to uvedl ve středu tiskové zprávě s odvoláním na úterní setkání s...

„Já se přiznám, že jsem do poslední chvíle věřil, že to tak dopadnout musí. Jsem velmi rád, že jsme jako Kraj Vysočina do toho investovali obrovské množství času a energie, nejen proto, že tam máme 2,4 miliardy korun, což jsou v našem rozpočtu obrovské peníze," řekl hejtman Vítězslav Schrek. Uvedl, že byť jde o správní proces podle insolvenčního zákona, podařilo se vytvořit i atmosféru veřejné kontroly ze strany ministerstva financí, vlády a ČNB.

Hejtman současně nevzdává snahu o diskusi se zákonodárci o tom, jestli je insolvenční zákon ve všech parametrech nastavený správně i pro případ, že by se podobná situace na bankovním trhu opakovala. „Tak, aby všichni měli důvěru v to, že insolvenční zákon poskytuje věřitelům opravdu dostatečnou ochranu," řekl hejtman. Podle něj byla Sberbank před válkou na Ukrajině ve velmi dobré kondici.

Po loňském únorovém zahájení ruské invaze na Ukrajinu se ale situace banky kvůli odlivu vkladů zhoršila a ČNB následně zahájila kroky k odnětí její licence. Tu pravomocně odebrala Sberbank na začátku loňského května a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, Rusko, banky, Sberbank, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Vítězslav Schrek předpokládá, že Kraj Vysočina bude mít peníze ze Sberbank do konce roku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.