Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

PŘEHLED: Velikonoční program chystají na Vysočině muzea, galerie i další instituce. Bude se i péct

Velikonoční program včetně tematických výstav nabídnou na Vysočině některá muzea, galerie a další instituce. Představí se na nich i mistr tradiční rukodělné výrobky. Vlastní zručnost si budou moci lidé vyzkoušet ve velikonočně laděných dílnách, hotové výrobky pak zakoupí na jarmarcích.

Výstava kraslic Hany Šmikmátorové, která je jedním z 15 nositelů titulu Mistra tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina, se koná v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě. „Věnuje se zdobení vajec voskovou batikou v duchu horáckých tradic, jejím učitelem nebyl nikdo menší než národopisec Vratislav Bělík. Používá jen klasické, nikoli syntetické barvy, kraslice vznikají postupným zdobením a barvením v jednotlivých odstínech. Tato technika je časově i řemeslně náročná, takže zdobení jednoho vajíčka zabere několik hodin. Vajíčka se zdobí plná a vyfukují se až na závěr," uvedla za muzeum Alice Hradilová. Výstava už je otevřená a potrvá do 23. dubna.

Na 6. dubna novoměstské muzeum připravuje Velikonoční jarmark. Ve výtvarné dílně si při něm budou moci návštěvníci vyzkoušet také malování lidových hraček.

Jihlavská galerie 

Velikonoční dílny pro děti a dospělé budou otevřené také v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. První je naplánovaná na úterý 28. března. Dílny pro děti chystá galerie na 6. a 8. dubna. Součástí dílny, která bude na Zelený čtvrtek 6. dubna, bude i průvod s řehtačkami, který povede od galerie do Smetanových sadů.

Tradiční pašijová hra 

Na zámku ve Žďáru nad Sázavou se budou Velikonoce slavit 8. dubna. V jednom dni chtějí pořadatelé přiblížit tradice Velikonoc i dnů, které jim předcházejí. Na úterý 4. dubna připravuje římskokatolická církev ve Žďáře tradiční pašijovou hru s názvem Co se stalo s Ježíšem, která bude pojednávat o životě, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Hlavním režisérem hry je Miroslav Keller. Účastní se jí velké množství amatérských herců, první zkouška se v parku u sídliště Libušín, který bude dějištěm hry, konala 12. března. Generální zkouška je plánovaná na 2. dubna. Tradici pašijové hry udržují žďárští katolíci od roku 1998, naposledy ji ztvárnili v roce 2019.

Farníci ve Žďáru znovu chystají velkou pašijovou hru. Zapojí se přes 150 herců

Farníci ve Žďáru nad Sázavou po tříleté přestávce znovu připravují velkou pašijovou hru. V parku u Sázavy bude večerní představení 4. dubna, tedy dva dny před Zeleným čtvrtkem. Účastníků se zatím přihlásilo okolo 150, řekl Miroslav Keller, který...

Velikonoce budou moci lidé prožít i na Michalově statku v Pohledi na Havlíčkobrodsku. Národní kulturní památka se pro ně otevře 8. a 9. dubna. Pokud to dovolí počasí, budou k vidění i ukázky jarních prací a příprava polního nářadí. Program zpestří folklorní soubor Škubánek ze Světlé nad Sázavou, který bude mít každý den čtyři vystoupení.

Velikonočním programem od 7. do 9. dubna se letos otevře i centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem. Turistický areál tvoří zemědělská usedlost a replika horácké vesničky. O Velikonocích jí několikrát projde krojovaný průvod. Pro děti budou připravené dílničky, soutěže i divadla.

Velikonoční pečení 

V Centru tradiční lidové kultury v Třebíči si budou moci lidé vyzkoušet velikonoční pečení. Je součástí jarních workshopů a je plánované na 27. března a 3. dubna. V Telči chystá zahrádkářský svaz velikonoční prodejní výstavu, stejně jako velikonoční výstava zahrádkářů v Pelhřimově začne 31. března.

Velký pátek letos připadá na 7. dubna, Velikonoční pondělí na 10. dubna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, folklor, Velikonoce, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Velikonoční program chystají na Vysočině muzea, galerie i další instituce. Bude se i péct | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.