Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj má na větší projekty připravených 1,3 miliardy korun. Peníze půjdou do dopravy, kultury i zdravotnictví

Zastupitelé Kraje Vysočina na svém úterním zasedání řešili také finanční prostředky určené na financování větších projektů. Na ty má ve svém fondu připraveno přibližně 1,3 miliardy korun. Tyto peníze půjdou třeba do dopravy, do zdravotnictví či na požární ochranu.

Ke 113 milionům korun, které měla krajská samospráva ve fondu určeném na financování větších projektů na konci minulého roku, nyní zastupitelé kraje přidali 1,2 miliardy, převážně z peněz, které kraji zůstaly z loňského hospodaření. „Vysočina by tak měla mít prostředky na financování akcí, na něž bude čerpat evropské dotace,"  uvedl náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL). Dodal, že kraj má také u dvou bank vyjednanou možnost čerpání kontokorentních úvěrů.

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) podotkl, že rozpočtu kraje vloni pomohl příznivý vývoj daňových příjmů i velmi úsporné hospodaření. „Které, si myslím, že s ohledem na geopolitickou a energetickou situaci bylo na místě," uvedl Vítězslav Schrek. 

Kraj Vysočina má od loňského února blokovaných 2,4 miliardy korun v české pobočce Sberbank, která je v likvidaci. Podle lednového vyjádření hejtmana by se samosprávy mohly dostat ke svým penězům, pokud insolvenční správkyně úspěšně dokončí dojednaný prodej s Českou spořitelnou, který se týká úvěrů banky za 47,1 miliardy korun.

Peníze na dopravu i kulturu 

Krajští zastupitelé na včerejším zasedání rozhodli o rozdělení disponibilního zůstatku hospodaření, a to tak, že například do kapitoly doprava přidali 141 milionů korun. Tyto peníze půjdou na opravu zhruba deseti silničních úseků. Pomohou například s prodloužením životnosti silnic III. Část této částky půjde třeba i na výměnu dynamického vážení na frekventované silnici II/602 u Velkého Meziříčí. 

Zhruba 20 milionů korun poputuje do krajských nemocnic na nákup vybavení pro elektronizaci.

Nový kabát dostane díky vyčleněnému milionu korun hrad Roštejn, konkrétně tato částka půjde na opravu a nátěr střešní krytiny. Stejná částka podpoří hasiče v Kraji Vysočina, jde o finanční dar pro mikroregion Jemnicko - o projekt nové hasičské výjezdové základny pro HZS. 

„Do Fondu strategických rezerv zastupitelé převedli skoro 932 milionů korun," doplnila Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Ohodnoť článek

Foto Luděk Vláčil | Zdroj Kraj Vysočina, ČTK

Štítky peníze, fond, finance, hospodaření, investice, projekt, zastupitelstvo, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj má na větší projekty připravených 1,3 miliardy korun. Peníze půjdou do dopravy, kultury i zdravotnictví | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.