Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Únor na Vysočině očima meteorologů. Velké teplotní výkyvy, dvanáct dní se sněhem

Nejkratší měsíc roku je za námi. Jaké bylo v únoru počasí? Kolik dní se sněhem jsme si užili? Jak často pršelo? A jak to bylo s teplotami? Pojďme se na uplynulý únor v našem kraji podívat očima odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Teplota

Průměrná únorová teplota vzduchu v Kraji Vysočina činila 0,9°C, přičemž nejtepleji bylo 18. února 2023, kdy se rtuť teploměru na Vysočině zastavila na hodnotě 12,7°C. Jarní teploty panovaly třeba i v úterý 21. února. „Například na stanici v Jihlavě Hruškových Dvorech bylo naměřeno 11 stupňů Celsia, a byl tak dorovnán rekord z roku 1966," informovala Gražyna Knozová z ČHMÚ. Naopak nejchladněji bylo 7. února, kdy nejnižší teplota spadla na hodnotu minus 13,7 °C.

Jarní únor pokračuje. V Jihlavě byl dorovnán rekord z roku 1966, meteorologové naměřili 11 stupňů

Začátek nového pracovního týdne se nesl v duchu vysokých teplot, které astronomickou zimu moc nepřipomínají. V našem kraji se rtuť teploměru během pondělka dostala nad 10 stupňů, přičemž nejtepleji bylo v Jihlavě.

„V Kraji Vysočina průměrná měsíční teplota vzduchu kolísala v únoru 2023 od 0,1 °C na stanici Vatín do 1,9 °C na stanici Dukovany. V průměru v kraji teplota činila 0,9 °C. Odchylka teploty vzduchu od normálu (1991-2020) dosáhla 1,8 °C, a měsíc únor můžeme hodnotit jako normální," shrnula únorové teploty na Vysočině Gražyna Knozová. 

Sníh a déšť 

I co se srážek týče, tak byl únor na Vysočině podle meteorologů v normě. Nejvíce srážek zaznamenali 3. února, kdy denní úhrn činil 13,5 milimetrů. Celkový měsíční úhrn srážek v únoru dosáhl 42,5 milimetrů. „V únoru jsme na Vysočině zaznamenali 12 dní se srážkami. Stejný počet dní byl se sněhovou pokrývkou, přičemž maximální výška celkové sněhové pokrývky dosáhla 9 centimetrů," doplnila meteoroložka z ČHMÚ s tím, že měsíční úhrny srážek se pohybovaly od 16,5 milimetrů na stanici Sedlec do 51,3 milimetrů na stanici Nový Rychnov. Průměrný úhrn srážek dosáhl 34,8 milimetrů, což činí 97 % normálu. 

V únoru 2023 bylo podle záznamů ČHMÚ 20 mrazových dnů. 

Ohodnoť článek

Foto pasja1000/pixabay | Zdroj ČHMÚ

Štítky únor, měsíc, počasí, teplota, srážky, sníh, zima, meteorologové, ČHMÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Únor na Vysočině očima meteorologů. Velké teplotní výkyvy, dvanáct dní se sněhem | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.