Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vysočině se lyžuje na osmi sjezdovkách. Sněhové podmínky jsou dobré, říkají vlekaři

Na Vysočině se lyžuje na osmi sjezdovkách. Podle vlekařů jsou sněhové podmínky dobré, na některých svazích leží i přes půl metru převážně technického sněhu. Na některých místech v kraji jsou i tratě pro běžkaře. Sníh je ale zatím spíš mokrý a někde byly stopy zaváté kvůli sněžení a větru.

Na sjezdovce Harusův kopec u Nového Města na Moravě jsou teď podle správce Karla Klapače ideální podmínky pro lyžování. „Je dost technického sněhu, do toho přírodní sníh. Lepší už to nebude," řekl Karel Klapač. Přírodního sněhu napadlo v okolí asi čtvrt metru. O aktuální úpravě lyžařských tratí informuje web Lyžařské Novoměstsko. Ve vyhrazených hodinách může veřejnost v Novém Městě na Moravě využívat pro lyžování rovněž uměle zasněžené tratě Vysočina Areny.

Na sjezdovce Fajtův kopec u Velkého Meziříčí leží půlmetrová vrstva technického sněhu, sjezdovka Šacberk u Jihlavy nabízí víc než půl metru sněhu. Lyžuje se také na sjezdovkách v Novém Jimramově, na Čeřínku u Jihlavy a na Křemešníku u Pelhřimova. Od středy jezdí znovu vlek i na Kadlečáku u Světlé nad Sázavou. Na provoz sedačkové lanovky v Lukách nad Jihlavou má dopad silnější vítr, v pátek nejezdí.

Tratě pro běžkaře jsou i u Žďáru nad Sázavou nebo u Jihlavy. V jihlavském rekreačním areálu Český mlýn je podle webu Lyžařské Jihlavsko téměř 900 metrů dlouhý okruh s technickým sněhem.

Jak je na tom ledová stěna? 

Pro obnovení ledové stěny na skále ve Víru zatím chybí mráz. Lezcům v ledu tuto zimu sloužila od 19. prosince do 2. ledna, pak kvůli oblevě led odtál. Organizátoři ještě zbývající část sezony nevzdali. „Jestli se splní předpovědi (počasí), tak bychom se příští týden mohli znovu snažit," řekl Slávek Matuška ze spolku, který stěnu připravuje. Pro výrobu ledu by bylo potřeba několik mrazivých dnů.

Na Vysočině by podle meteorologů mělo o víkendu znovu sněžit a mělo by se ochladit. V noci na pondělí by mohla teplota klesnout i k minus devíti stupňům a nad nulu by neměla stoupnout ani přes den.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyžování, vlek, sjezdovka, skiareál, počasí, rekreace, hory, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se lyžuje na osmi sjezdovkách. Sněhové podmínky jsou dobré, říkají vlekaři | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.