Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Střípky životů. Opuštěné domy i po letech vyprávějí příběhy svých obyvatel

V postelích peřiny, na stěnách obrazy svatých a fotografie, na poličce v koupelně zubní pasta a kartáčky, na sporáku hrnce a pánve, ve skříni oblečení. I když všechno zůstalo na svém místě, nikdo tu už roky nebydlí. Opuštěných domů jsou Vysočině desítky, možná stovky. Podívejte se, co všechno se v nich dá najít. Na návštěvu vás zve vyznavačka urbexu, který se v posledních letech stal oblíbenou volnočasovou aktivitou.

Proč majitelé odešli a všechno tam nechali? Měli na spěch? Stalo se jim snad něco? Jaké byly jejich osudy? Proč už se nikdo o dům nestará? Proč tu pomalu mizí v zapomnění? To vás napadne, když se dostanete do opuštěného domu plného věcí.

Drobnosti z opuštěných domů na Vysočině

Sobota, 28. ledna 2023, 17:58

Drobnosti z opuštěných domů na Vysočině
Drobnosti z opuštěných domů na Vysočině

Otázek však bývá víc než odpovědí. Zjistit něco k obyvatelům a jejich životě není vůbec jednoduché. Někdy napoví fotografie, osobní věci, dopisy a dokumenty. Někdy jsou sdílní lidé z okolí.

Stává se, že se nedozvíte vůbec nic. Víte ale, že i tak každý dům vypráví svůj příběh sám? Tak, jak to umí jen on. Tomu, kdo jej chce slyšet. Stačí se jen na chvíli zastavit a zaposlouchat se. Chvíli pobýt jako na návštěvě a potom zase v tichosti odejít. 

Fotografie vznikly v souladu s pravidly urbexu. Není proto možné uvést přesné místo ani bližší podrobnosti.  Urbex má i další pravidla. Do opuštěných objektů vstupujeme bez násilného vniknutí. Často bývá otevřené okno nebo dveře, a to i u budov plně vybavených. Nechce se tomu věřit, ale je to tak. V mnoha případech je to dílo klasických zlodějů a místních zvědavců. Pravidlem je, že na místě necháme pouze svoje stopy. Nic se nesmí odnášet nebo ničit. Bohužel v poslední době toto moc neplatí. Se zveřejněním příspěvků na sociálních sítí se objevili i lidé, kterým nejde o koníček jako takový. A opuštěné objekty vykrádájí a věci prodávají dál.

Vyznavač urbexu si má odnést jenom zážitek z opuštěného místa, maximálně pořídit fotografie. Taková je původní idea. Lidi průzkum opuštěných míst láká odjakživa. V poslední době se této aktivitě říká souhrnně urbex, z anglického urban exploration. Týká se domů, zámků, pivovarů, sýpek, továren, lomů, vrakovišť, mlýnů, vojenských areálů, podzemí, bunkrů a podobně. 

Ohodnoť článek

Štítky urbex, dům, obraz, fotografie, opuštěné místo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Střípky životů. Opuštěné domy i po letech vyprávějí příběhy svých obyvatel | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.