Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dobrá zpráva: Velká města Vysočiny v příštím roce většinou neplánují zvýšit poplatek za odpad

Největší města na Vysočině většinou příští rok nezvýší poplatek za komunální odpad. Jeho mírný růst podle ankety ČTK zvažuje jen radnice ve Žďáru nad Sázavou, kde částka tento rok činí 580 korun na obyvatele a v porovnání pěti nejdůležitějších sídel v kraji je nejnižší. V Jihlavě budou mít v roce 2017 o něco menší poplatek lidé, kteří plní podmínky programu zaměřeného na lepší třídění odpadků z domácností.

Zastupitelé padesátitisícové Jihlavy schválili novou vyhlášku o poplatku za odpad minulé úterý. Základní roční sazba zůstala na 680 Kč na obyvatele.  Jedinou změnou je zvýšení úlevy pro lidi zapojené do motivačního programu města z letošních 70 na 75 korun v příštím roce.

Obyvatelé Havlíčkova Brodu budou nadále platit za odpad 600 Kč na hlavu a lidé v Třebíči 648 Kč. V Pelhřimově letos poplatek činí 650 Kč. „S největší pravděpodobností by měl zůstat stejný i v následujícím roce,“ uvedla mluvčí radnice Alexandra Knapová. Ve Žďáru nad Sázavou by částka vybíraná městem za odpad od lidí mohla po Novém roce stoupnout, platba na jednoho obyvatele by ani pak neměla překročit 600 Kč. Podle mluvčí úřadu Nikoly Adlerové konečné rozhodnutí zatím nepadlo.

Z menších měst na Vysočině už rozhodli o poplatku na příští rok kupříkladu zastupitelé v pětitisícové Polné na Jihlavsku. Částka tam stoupne o 30 korun na 460 Kč, podle údajů města to způsobilo zvýšení nákladů spojených s odpadovým hospodářstvím. Ve srovnatelně velkém Pacově na Pelhřimovsku budou lidé nadále platit za vyvážení popelnic 500 Kč ročně, řekl pacovský starosta Lukáš Vlček.

V Novém Městě na Moravě s desetitisícem obyvatel vybírá město za odpad ročně 480 korun na obyvatele. „Určitě nebudeme zvyšovat,“ řekl starosta Michal Šmarda. Město naopak uvažuje o zavedení programu, který by odrážel zlepšování v třídění odpadu z domácností. „Pokud například o deset procent vzroste množství vytříděného komunálního odpadu, tak bychom o stejné procento ten poplatek snížili,“ uvedl starosta. Možnost motivace lidí už projednali radní města, zastupitelstvo ale o spuštění programu ještě nerozhodlo.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky poplatek, odpad, Kraj Vysočina, Jihlava, Žďár nad Sázavou, Michal Šmarda, Lukáš Vlček, Havlíčkův Brod, Třebíč, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva: Velká města Vysočiny v příštím roce většinou neplánují zvýšit poplatek za odpad | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.