Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině by investoři chtěli stavět větrníky, kraj je vstřícnější než dřív. Kde by se mohly objevit?

Na krajském úřadě Vysočiny přibývají dotazy od investorů na možnosti umístění obnovitelných zdrojů energie, včetně větrných elektráren. Kraj dřív stavbu větrníků na svém území nechtěl s odkazem na to, že by vysoké stožáry s vrtulemi poškodily krajinný ráz. Náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti) v tiskové zprávě uvedla, že vzhledem k energetické krizi i dopadu kůrovcové kalamity v lesích je pohled současné rady kraje k těmto zdrojům vstřícnější než v minulosti. Kraj nechá aktualizovat Strategii ochrany krajinného rázu.

„Co se nemění, je, že pro samotné umístění je klíčový souhlas příslušných obcí a jejich obyvatel," uvedla Hana Hajnová k možné stavbě větrníků. Jak upozornil Český rozhlas, investoři je mají zájem postavit například u obce Puklice na Jihlavsku.

O Strategii ochrany krajinného rázu se opírají úředníci státní správy při posuzování vlivu záměrů na životní prostředí. Její aktualizaci nechá kraj podle náměstkyně připravit proto, aby se vycházelo z co nejpřesnějších dat.

Na větrné mapě Česka patří Vysočina mezi potenciálně nejzajímavější oblasti. Na území kraje jsou zatím tři lokality s větrnými elektrárnami, u Pavlova na Jihlavsku a u obcí Věžnice a Kámen na Havlíčkobrodsku.

Zájem o Vysočinu potvrdila i firma ČEZ, která od roku 2009 v tomto kraji provozuje dvě větrné elektrárny u Věžnic. „V souvislosti se svou strategií Čistá Energie Zítřka se ČEZ zaměřuje na intenzivní rozvoj obnovitelných zdrojů. Jakkoliv počítáme především se solárními elektrárnami, zabýváme se i projekty větrných elektráren," sdělil mluvčí společnosti Martin Schreier. Podotkl, že postavit větrnou elektrárnu je v ČR kvůli povolovací legislativě mnohem náročnější než v případě solárních elektráren. „I proto je pro ČEZ jednání se samosprávami a přijetí projektu místními obyvateli klíčové," uvedl.

Referendum v Puklicích?

Do větrných elektráren se podle Schreiera vyplatí investovat jen ve vybraných lokalitách několika krajů. „Kraj Vysočina je z hlediska větrného potenciálu jedním z nich, proto jsou zde naše aktivity v tomto směru zvýšené – jednáme s několika obcemi a také se zástupci samotného kraje," uvedl. Podrobnosti k záměrům nesdělil s odůvodněním, že jednání jsou v rané fázi a na to, že se teprve skládají zastupitelstva po volbách.

Obec Puklice s 850 obyvateli už dostala tři nabídky na stavbu větrníků a po zveřejnění informace v médiích se podle starostky Kateřiny Pauzarové ozvala další firma. „U nás je to úplně na začátku, budeme to teprve projednávat," řekla starostka Kateřina Pauzarová. Předpokládá, že i samotné rozhodování bude dlouhá cesta, spíš na roky. „Určitě to nechci uspěchat. Budu chtít třeba i vyhlásit referendum, aby si o tom lidé rozhodli sami, jestli tady ty větrníky chtějí, nebo ne," řekla. Podle větrné mapy by se na katastr obce dalo umístit až pět stožárů.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, energie, Vysočina, Kraj Vysočina, větrník, investor, větrná energie, Hana Hajnová, Česká pirátská strana, ČEZ, Česko, Český rozhlas, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině by investoři chtěli stavět větrníky, kraj je vstřícnější než dřív. Kde by se mohly objevit? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.