Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Sedm let od úmrtí Lipského. Jeho otec měl kavárnu v Pelhřimově a šéfoval ochotníkům

Slavného českého herce Lubomíra Lipského jakožto rodáka z Pelhřimova není třeba dlouze představovat. Dnes je tomu sedm let, co Lipský zemřel, bylo mu 92 let. Během svého života ztvárnil stovky rolí v divadle, filmu i televizi, na kontě má i spoustu významných ocenění.

Také otec se věnoval divadlu 

Lubomír Lipský se narodil v Pelhřimově 19. dubna 1923. Jeho otec Vilém měl v Pelhřimově cukrárnu s kavárnou a stál v čele místního ochotnického souboru Rieger. Přesvědčil své tři syny - Lubomíra, Oldřicha a Dalibora, aby v něm pracovali. Lubomír Lipský společně s bratrem Oldřichem a třeba i Otomarem Krajčou nebo spolužákem ze třídy Jiřím Lírem založil pelhřimovské ochotnické Dramatické studio mladých. V roce 1945 byl spoluzakladatelem Divadla satiry, v letech 1950–1990 byl členem souboru Městských divadel pražských. Od roku 1996 vystupoval v Divadle ABC.

Ocenění Lubomíra Lipského

1977 - Zasloužilý umělec, 1994 - Cena Senior Prix, 1997 - Cena Thálie v oboru opereta, muzikál, 2005 - Cena Thálie za celoživotní mistrovství v oboru, 2008 - Cena Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu, 2013 - TýTý – Dvorana slávy, 2013 - Medaile Za zásluhy

Pan Tau, Šest medvědů s Cibulkou či Hospoda 

Tento slavný rodák z Pelhřimova má na svém kontě stovky rolí v divadle, filmu i televizi. Mezi jeho nejznámější televizní i filmové postavy patří děda Potůček z českého televizního seriálu Tři chlapi v chalupě (plus dalších dvou na něj navazujících filmů). Dále rozhlasová a televizní postava popleteného pana Hlustvisiháka nebo postava cirkusového klauna Cibulky z českého filmu Šest medvědů s Cibulkou. Z dalších filmů můžeme jmenovat třeba film Cirkus bude!, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Metráček, F.L. Věk, Honza málem králem, Ať žijí duchové, Saturnin, Bobule, Kameňák, ze seriálů Pan Tau, Hříšní lidé města pražského, Hospoda a Ulice. 

Z divadelních rolí lze, mimo jiné, připomenout velice úspěšné divadelní představení Charleyova teta z Divadla ABC, které bylo v roce 1969 převedeno i do podoby televizního filmu.

Lipského manželka Věra byla tanečnicí. Dcera Taťána je překladatelka, syn Lubomír vystudoval FAMU.

Lubomír Lipský se do svého rodného Pelhřimova vždy rád vracel. Jednou z takových příležitostí bylo natáčení filmového medailonu o něm před několika lety. Ředitel Kulturního zařízení města Pelhřimova Martin Ecler vzpomíná na dobrosrdečnou atmosféru společné práce. „Pan Lipský nechtěl vůbec během natáčení odpočívat, i přes to, že byla zima a sněžilo,“ vzpomínal Martin Ecler.

Pochován je v Praze 

Lipský zemřel v Praze v pátek 2. října ve věku 92 let. Pochován je v Praze na Olšanských hřbitovech. 

Ve Šrejnarovském domě na náměstí v Pelhřimově, známém jako město rekordů, má Lubomír Lipský společně se svým bratrem vlastní muzeum - Síň Lipských. Expozice připomíná řadu divadelních a filmových rolí Lubomíra i režisérskou a scenáristickou práci jeho bratra Oldřicha. Síň Lipských aneb První české MÚZYum se otevřelo v březnu 2005.

Po slavném rodákovi Lubomíru Lipském nese název i městské divadlo v Pelhřimově, a to od 7. března 2016, kdy bylo přejmenováno při premiéře operety Růže z Argentiny místního Spolku divadelních ochotníků Rieger. Přejmenování divadla byli přítomni také zástupci rodiny Lipských.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto foto.osobnosti.cz | Zdroj wikipedia, ČTK

Štítky rodák, Lubomír Lipský, herec, film, divadlo, Pelhřimov, Vysočina, Kraj Vysočina, kavárna, Divadlo ABC, Praha, Cena Thálie, Pan Tau, Šest medvědů s Cibulkou, Městská divadla pražská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Sedm let od úmrtí Lipského. Jeho otec měl kavárnu v Pelhřimově a šéfoval ochotníkům | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.