Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tip na výlet: Vydejte se na Křemešník, poutní místo opředené řadou pověstí

Vrch Křemešník na Pelhřimovsku asi netřeba dlouze představovat. Pokud se vydáme na stejně nazvanou naučnou stezku, pak nás čeká osm zastavení, která spojují zajímavá místa v okolí Křemešníku.

Zmíněná naučná stezka, která měří tři kilometry a zabere nám zhruba dvě hodiny času, umožní příjemnou a pohodlnou procházku a přiblíží zdejší přírodní prostředí. Stezka z větší části kopíruje přírodní rezervaci Křemešník, která leží asi osm kilometrů východně od Pelhřimova.

Na Křemešníku je k vidění například kostel Nejsvětější Trojice, kapli sv. Jana Křtitele, skalku s křížkem, Křížovou cestu, Větrný zámek nebo studánku s léčivou vodou. 

Křemešník je známé a mnoha pověstmi opředené poutní místo s pamětihodnostmi v prostředí lesů jednoho z nejvyšších vrcholů Českomoravské vrchoviny.

Hlavní okruh má osm zastavení, přičemž každé z nich je opatřené lavicemi se stolem a kmenem se stříškou a textem. Výchozím místem trasy je parkoviště u horského hotelu Křemešník.

U jednotlivých zastavení se můžete dozvědět více o lesním hospodaření, lesu samotném, přírodní rezervaci, flóře a fauně, léčivých studánkách a o kulturních památkách na Křemešníku.

Stezce je 18 let

Předchůdce současné naučné stezky byl vybudován v roce 2001, kdy se na Křemešník umístilo osm lavic se stoly. V roce 2004 pak vznikla definitivní podoba stezky, kdy přibyly informační tabule a další dvě zastavení – u myslivny Korce a u Stříbrné studánky. Ke slavnostnímu otevření došlo v září téhož roku.

Zázračná voda?

Na úpatí vrchu Křemešník vzdáleného 10 kilometrů od Pelhřimova se v minulosti dolovalo stříbro. Z jedné zasypané štoly vyvěrá pramen chladivé vody. Dle pověsti se zde ve třicetileté válce zastavil raněný voják, aby si umyl rány, a rány se mu rychle zhojily. Tato pověst dala podnět ke vzniku známého poutního místa. Zázračná voda však neteče stále, objevuje se okolo Vánoc a koncem července se ztrácí. Zdejší lidé si vypraví, že pokud teče ještě jednou na podzim, přijde válka. Podivuhodné bylo, že v letech 1938 a 1939 voda skutečně tekla. Jinak je známo, že pramen nikdy nezamrzl a tekl i při největším suchu. Podle rozborů se jedná o vodu absolutně čistou, velmi chudou na minerálie se slabou radioaktivitou a s malou příměsí stříbra.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vysocina.eu | Zdroj vysocina.eu, wikipedia, pelhrimovsko.cz

Štítky tip, výlet, víkend, Křemešník, naučná, stezka, poutní místo, naučná stezka, okres Pelhřimov, Jan Křtitel, Pelhřimov, třicetiletá válka, Českomoravská vrchovina, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Vydejte se na Křemešník, poutní místo opředené řadou pověstí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.