Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

KACPU v Jihlavě bude fungovat minimálně do konce roku. V centru doteď pomohli 14 tisícům uprchlíků

Téměř od počátku válečného konfliktu na Ukrajině funguje v krajské Jihlavě na Tolstého ulici Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). To nyní odbavuje klienty z řad ukrajinských válečných uprchlíků dva dny v týdnu. A na návrh krajského krizového štábu Vysočiny bude v současném režimu fungovat do konce letošního roku.

„Možná změna by byla operativně, pokud by skutečně došlo k nějakému významnému poklesu zájmu nebo například k centrální změně, která by fungování asistenčního centra zásadně ovlivnila. Ale zatím jsme předběžně dohodnuti, že v příštích měsících, nejdéle do konce roku, bychom provozovali KACPU ve stávající formě," sdělil ve zprávě pro novináře Vítězslav Schrek, hejtman Kraje Vysočina. 

Od začátku uprchlické krize KACPU v Jihlavě prošlo podle údajů Kraje Vysočina 14 243 lidí, od začátku září jich bylo 390. 

Provoz KACPU prozatím hradí Kraj Vysočina ze svého rozpočtu. Ministerstvo vnitra postupně vypisuje dotační tituly, v rámci nichž bude kraj uplatňovat úhradu prokazatelných nákladů. „Ty v případě KACPU pro Kraj Vysočina dosáhly od začátku března více než 600 tisíc korun," vyčíslila Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Centrum pro uprchlíky z Vysočiny otevřel kraj ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Kraje Vysočina na začátku letošního března. V prvních týdnech fungovalo nepřetržitě, během května se jeho provoz postupně změnil a úředníci byli uprchlíkům k dispozici jen v pracovní dny.  „Od července jsou úřední hodiny KACPU dva pracovní dny v týdnu," dodala k provozu KACPU mluvčí hejtmanství Svatošová.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky uprchlík, válka, azyl, KACPU, Kraj Vysočina, Jihlava, Ukrajina, Vítězslav Schrek, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KACPU v Jihlavě bude fungovat minimálně do konce roku. V centru doteď pomohli 14 tisícům uprchlíků | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.