Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Tip na výlet. Osmdesát hektarů přírodního bohatství, na Špičáku uvidíme vzácnou faunu i flóru

Asi tři kilometry od Třeště na Jihlavsku bychom našli další místo, které může být dobrým tipem na výlet - národní přírodní rezervaci Velký Špičák. Můžeme se vydat hned na tři různé okruhy, které mají jinou délku a různý počet zastávek.

Naučná stezka Špičák, respektive Národní přírodní rezervace Velký Špičák se nachází na skalnatém vrcholku, přilehlých úbočí a na hřebeni táhnoucímu se k Velkému Javoří. Toto turisticky oblíbené území je přístupné po značených turistických stezkách a po naučné stezce Špičák. Na rozloze necelých osmdesáti hektarů se nachází přirozené lesní ekosystémy bučin, suťových lesů a mokřadních olšin, dále skalní ekosystémy a biotop vzácného a ohroženého druhu rostliny dvouhrotce zeleného.

V lesním porostu převažuje buk s jedlí a smrkem, na úbočích javor klen a mléč, jasan ztepilý a jilm horský. Z bylin tam roste měsíčnice vytrvalá, česnek medvědí nebo sněženka podsněžník. Les hostí i vzácné druhy dřevokazných hub. Toto území obývá také řada druhů ptáků, jmenovat můžeme třeba holuba doupňáka, budníčka lesního, žlunu šedou, dlaska tlustozobého, žluvu hajní a další. Byly zde zjištěny také některé vzácnější druhy pavouků.

Kudy na naučnou stezku? 

Cesta vede okrajovými částmi Třeště, pokračuje po polních a lesních cestách a značena je místním značením. Pokud si tento výlet vyberete, pak si můžete vybrat ze tří různě dlouhých tras. Okruh Třeští vedený z centra s návratem zpět je dlouhý pět kilometrů a zahrnuje pět zastávek. Jedna z variant je z centra přímo na vrch Špičák (735,5 m) a zpět po modré turistické značce - je dlouhá 8 kilometrů a zahrnuje čtyři informační panely. Nejdelší, desetikilometrový okruh s deseti informačními panely, končí v Jezdovicích a při návratu zpět do Třeště lze využít vlak nebo autobus.

Ohodnoť článek

Foto vysocina.eu, Vojtech Kodet | Zdroj vysocina.eu, prirodavysociny.cz, kudyznudy.cz

Štítky tip, výlet, víkend, naučná, stezka, Špičák, Jihlavsko, Třešť, Velký Špičák, naučná stezka, okres Jihlava, bohatství, květena, národní přírodní rezervace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet. Osmdesát hektarů přírodního bohatství, na Špičáku uvidíme vzácnou faunu i flóru | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.