Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tip na výlet: Po stopách velikána K. H. Borovského. Po cestě mineme tvrz Hadrburk i poutní kostel sv. Anny

Dnešní tip na výlet bude spíše pro zdatnější turisty, kteří se nebojí větších vzdáleností. A také pro ty, kteří mají rádi osobu Karla Kavlíčka Borovského. Novináře, spisovatele a politika, který pochází z Vysočiny.

Hadrburk

Zaniklá tvrz postavená patrně ve 14. stol. V Brodě se zmiňují dva dvorce; jeden s tvrzí držel roku 1382 Jan Cvik Kutnohorský, roku 1391 se majiteli stali Heřman Mauer z Hory a Ondřej Rábl z Močovic. Tvrz zanikla za husitských válek. Na druhém dvorci seděli v 15. století vladykové Hadrpurkové ze Sobučic.

Pokud splňujete obě výše uvedené podmínky, pak se můžete vydat na osmnáctikilometrový okruh z Havlíčkova Brodu, který se nese v duchu slavného českého spisovatele. Výlet si ale můžete zkrátit o čtyři kilometry, cílem se pak stane obec Mírovka.

Kudy se vydat? 

Okruh startuje v Havlíčkově Brodě, městě známém díky památkám, slavným osobnostem nebo pověsti zrádce Hnáta. A v jedné budově je stále vybuchlá bomba z druhé světové války. Z havlíčkobrodského náměstí pak cesta pokračuje Dolní ulicí směrem na Bartoušov dolů k Sázavě až do obce Termesivy.

Rodáci z Vysočiny: Před 167 lety byl K. H. Borovský propuštěn z Brixenu. Po návratu nesměl ani do Prahy a svůj život v podstatě vzdal

Borová u Přibyslavi se právem může pyšnit slavným rodákem. Tím je Karel Havlíček Borovský. Jméno, které v naší zemi určitě netřeba představovat. Ve spojitosti s tímto novinářem, spisovatelem a třeba i politikem si dnes připomínáme jedno výročí -...

Pak navazuje cesta Karla Havlíčka Borovského střídavě mezi poli a lesem kolem téměř neznatelného tvrziště Hadrburk u levého břehu Sázavy. Následně pokračuje za železnicí na druhém břehu řeky do obce Pohled a ke klášteru cisterciaček Údolí P. Marie. Po poškození husity při posledním tažení Jana Žižky byl klášter obnoven, později změněn v zámek a dnes je v něm škola. Velmi hodnotnou částí zámku je bývalý klášterní kostel sv. Ondřeje s kaplí Všech svatých. Naproti kostelu je dnes nově renovované proboštství podle návrhu J. Santiniho.

Následuje ostřejší stoupání a poutní kostel sv. Anny obklopený kapličkami a křížovou cestou. Dříve zde bývaly lázně s hostincem poblíž sírnato-železitého pramene, u kterého dnes stojí nová kaple místo původní. Cesta zpět vede opět do Pohledu a pak do Bartoušova a Mírovky.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vysocina.eu, mapy.cz | Zdroj vysocina.eu, hrady.cz

Štítky tip, výlet, Karel Havlíček Borovský, vzpomínka, spisovatel, poutní, kostel, sv. Anna, tvrz, Kraj Vysočina, Havlíčkův Brod, Husitské války, druhá světová válka, Mírovka, svátek Všech svatých, Jan Žižka z Trocnova, Močovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Po stopách velikána K. H. Borovského. Po cestě mineme tvrz Hadrburk i poutní kostel sv. Anny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.