Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Startují letní tábory. Hygienici na Vysočině jich letos evidují 183 pro více než 22 tisíc dětí

Dnešním dnem dětem začínají dvouměsíční letní prázdniny. S těmi jsou neodmyslitelně spjaté letní tábory. Hygienici v našem kraji mají nahlášeno 183 táborů a 291 běhů. Zúčastní se jich více než 22 tisíc dětí.

„Organizátoři nadále v průběhu léta oznamují další termíny konání táborů. Mají na to lhůtu nejpozději do 30 dní před začátkem akce,“ uvádí v tiskové zprávě Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mládeže Krajské hygienické stanice kraje Vysočina (KHSV).

Aby na táborech nedocházelo k šíření infekčních onemocnění a co nejvíce bylo chráněno zdraví táborníků, jsou zákony a vyhláškami nastavena hygienická a protiepidemická opatření, jejichž dodržování pravidelně KHSV kontroluje. Konkrétně jde o tato opatření:

  •  ubytování ať ve stanech nebo ve zděných budovách musí splňovat podmínky větrání, odpovídající velikost prostoru, zajištění proti zatékání, vlhku a chladu
  • areál tábora musí být vybaven odpovídajícím počtem záchodů, výtokových kohoutů, sprch, dostatkem pitné vody a vody pro osobní hygienu
  • musí být ošetřeno nakládání s odpady a splaškovými vodami
  • musí být zajištěno stravování táborníků
  • prostory pro stravování musí být, kromě ohniště, vždy zastřešené
  • jídlo může dovážet do tábora externí dodavatel, nebo se připravují přímo v táborové kuchyni
  • personál kuchyně musí dodržovat přísnou osobní i provozní hygienu při přípravě jídla a jeho podávání, dále dbá na náležité uchovávání potravin
  •  zvlášť v horkých dnech je nutná správná manipulace s pokrmy, aby nedošlo k jejich znehodnocení.

„Kromě vedoucího tábora, který zodpovídá za splnění všech podmínek, je klíčovou osobou proškolený zdravotník. Ten má mnoho kompetencí. Sleduje zdravotní stav táborníků. Na starosti má ošetřování běžných poranění, případně doprovází dítě s vážnějším poraněním či nemocí k lékaři. Dbá na rozdělování léků dětem, které je mají od svého lékaře předepsané, zodpovídá za vybavení lékárničky, vede zdravotnický deník, eviduje doklady dětí o zdravotní způsobilosti a potvrzení o bezinfekčnosti,“ jmenuje dále Jana Böhmová, mluvčí KHSV.

Prevence infekčních onemocnění 

Zmíněný zdravotník musí mít k dispozici v areálu tábora ošetřovnu a izolaci pro své případné pacienty. Hlídá dodržování pitného režimu a povinnou dobu odpočinku. Podílí se na sestavování jídelníčku i režimu dne. Dohlíží na dodržování pořádku a osobní hygieny dětí i dospělých. „Zejména pravidelné a správné mytí rukou je v prevenci infekčních onemocnění zcela zásadní,“ dodává mluvčí KHSV.

Podrobná hygienicko-protiepidemická doporučení ministerstva zdravotnictví pro zajištění letní dětské rekreace v letošní sezóně a další důležité informace jsou k dispozici na webových stránkách KHSV ZDE.

V loňském roce hygienici na Vysočině provedli 125 kontrol zotavovacích akcí pro děti a jiných obdobných akcí. Nejzávažnější pochybení, která s provozovateli táborů řešili, bylo například překročení limitů mikrobiologických ukazatelů ve vodě ze studny zásobující tábor pitnou vodou.

„V šesti případech jsme řešili problém ve stravování, jako jsou prošlé potraviny, chybná manipulace s odpady, nebylo odděleno mytí jídelního a kuchyňského nádobí, nebyla splněna povinnost informování o alergenech v potravinách, v kuchyni byla špatná provozní hygiena. V loňském roce jsme kontrolovali také dodržování mimořádných opatření a doporučení ministerstva zdravotnictví ohledně předcházení šíření onemocnění covid-19,“ říká Šimon Veleba, ředitel Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví KHSV.

Organizátoři táborů a zotavovacích akcí v Kraji Vysočina se až na výjimky opakují. Jsou dlouhodobě a pravidelně edukováni ze strany KHSV. I díky tomu je při kontrolách zjišťováno jen minimum nedostatků. V roce 2022 hygienici plánují zkontrolovat minimálně 30 procent nahlášených zotavovacích akcí pro děti.

Na tábor patří jen zdravé děti 

„Apelujeme na rodiče, aby své potomky posílali na tábor opravdu zdravé. Před nástupem zákonní zástupci podepisují potvrzení o bezinfekčnosti, že dítě nejeví známky akutního onemocnění, například horečky nebo průjmu, a ve 14 dnech před odjezdem nepřišlo do styku s fyzickou osobou nemocnou infekčním onemocněním nebo podezřelou z nákazy, ani mu není nařízeno karanténní opatření. Toto prohlášení předkládají rodiče pořadatelům tábora,“ uvádí Kamila Hodačová. Přesto se někdy stává, že si nemoc dítě přinese už z domu, na táboře se nákaza pak může rozšířit. Nejen, že ten, kdo nemoc do tábora přinesl, tráví čas na „marodce“, ale může pokazit prázdniny i ostatním dětem, které se od něj nakazí.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky tábor, léto, prázdniny, hygienik, kontrola, Vysočina, Kraj Vysočina, infekční onemocnění, hygiena, nemoc, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startují letní tábory. Hygienici na Vysočině jich letos evidují 183 pro více než 22 tisíc dětí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.