Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2016: Vysočinu ovládla oranžová ČSSD. K urnám přišlo téměř 40 procent voličů

Je dobojováno. Výsledky voleb do krajských zastupitelstev a do Senátu jsou již známé. V Jihlavě navíc probíhalo historicky první referendum, které zjišťovalo názor občanů krajské Jihlavy na spalovnu odpadů. V Kraji Vysočina se voleb zúčastnila více než třetina voličů, přesně 37,3 procent. V senátních volbách pak volilo o procento voličů méně.

Zastupitelstvo Kraje Vysočina:

Celkem se volilo 45 zastupitelů. Vládnoucí duo ČSSD a KSČM obhajovalo 17 a 11 mandátů. Obě strany značně ztratily, protože na úkor těchto stran získalo krajské zastupitele hnutí ANO 2011.

Vítězství přesto obhájila vládnoucí Česká strana sociálně demokratická v čele s hejtmanem Jiřím Běhounkem. Získala 11 mandátů za 19,4 % hlasů. Druhé skončilo se ziskem 9 mandátů ANO 2011 za 17,0 % hlasů. Na třetí místo se vyšvihla KDU - ČSL, která za získala 13,4 % hlasů obhájila svých 7 mandátů. Na čtvrté místo se propadla Komunistická strana Čech a Moravy, která bere „jen“ 6 krajských zastupitelů (za 11,4 % hlasů). Pátou stranou v krajském zastupitelstvu je ODS, která stejně jako lidovci obhájila svou pozici, tedy 5 mandátů (za 9,1 % hlasů). Dalším nováčkem bude uskupení Starostové PRO VYSOČINU, tedy koalice stran STAN a SNK ED (Starostové a nezávislí a Sdružení nezávislých kandidátů Evropští demokraté). Strana získala 4 mandáty za 6,8 % hlasů. Nové tři zastupitele bude mít i další sdružení stran, konkrétně Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů, kteří získali 6,4 % hlasů.

Velkou smůlu měly další dva subjekty. Žijeme Vysočinou - TOP 09 a Zelení - koalice stran získala 4,96 % hlasů a Starostové pro občany také 4,94 % hlasů. K postupu do zastupitelstva bylo potřeba získat alespoň 5,0 %. Stranám tedy chyběly jen desítky hlasů pro to, aby do vedení Kraje Vysočina také pronikly.

Senát Parlamentu ČR:

První kolo volby senátorů v obvodu Jihlava ovládl Miloš Vystrčil (ODS) se ziskem 25,7% hlasů. Druhý skončil Michal Stehlík (KDU-ČSL), který získal 16,2 % voličů. Právě tito dva postupují do druhého kola voleb, které se uskuteční příští pátek a sobotu.

Třetím a tedy prvním nepostupujícím je Zdeněk Faltus (ANO 2011) se ziskem 15,3 %, čtvrtá byla jediná kandující žena Helena Vrzalová (KSČM) se ziskem 13,0 %. Nad 10 % hlasů se pak dostal již jen současný jihlavský primátor Rudolf Chloupek (ČSSD), který obdržel 10,6 % hlasů.

Podrobné výsledky všech okresů Vysočiny nebo konkrétní obce najdete zde

Foto Budějcká Drbna

Štítky Kraj Vysočina, ČSSD, Jihlava, volby, Senát Parlamentu ČR, KDU-ČSL, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, KSČM, ANO 2011, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2016: Vysočinu ovládla oranžová ČSSD. K urnám přišlo téměř 40 procent voličů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.