Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sucho, vítr, nedbalost při pálení. Hasiči na Vysočině o víkendu vyjížděli k 50 požárům hrabanky, klestí a lesa

Hasiči v Kraji Vysočině měli během víkendu napilno. Jen během soboty vyjížděli ke třiceti požárům lesní hrabanky, někde hořel i les, sláma a suchá tráva. Podobný scénář měla i jejich nedělní služba, kdy už ale bylo těchto výjezdů o trochu méně.

Řadu těchto požárů podle hasičů zavinila nedbalost při pálení klestí, většinou nezpůsobily větší majetkové škody. Při požáru lesa u Stříteže na Žďársku byla škoda vyčíslená na 300 tisíc korun. Vyplývá to z přehledu zásahů hasičů v kraji od sobotních 7:00 do dnešního rána. Do nedělní 18. hodiny měli další dvě desítky podobných zásahů, největší počet na Havlíčkobrodsku.

V sobotu bylo na Vysočině větrno, včera foukalo také, i když o poznání méně. Na řadě míst ČR je v posledních týdnech také velké sucho, což těmto požárům také „nahrává". 

Nejvíc výjezdů měli hasiči v sobotu kvůli požárům v lesích na Jihlavsku a Žďársku. U vsi Třeštice na Jihlavsku hasili několika vodními proudy hrabanku a lesní porost přibližně na tříhektarovém pozemku, výši škody zatím nezveřejnili. Na místo kvůli požáru vyjelo hned deset jednotek hasičů.

Kvůli nedbalosti při pálení klestí začal hořet les u Nadějova na Jihlavsku, způsobil škodu za 50 tisíc korun. U Řemenova na Pelhřimovsku hořely balíky slámy a lesní hrabanka.

S hašením lesních porostů pomáhali hasiči z Vysočiny v sobotu také na třech místech v sousedních krajích.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SDH Dolní Cerekev

Štítky hasiči, požár, příroda, víkend, Vysočina, les, Kraj Vysočina, okres Jihlava, okres Žďár nad Sázavou, Střítež, Česko, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sucho, vítr, nedbalost při pálení. Hasiči na Vysočině o víkendu vyjížděli k 50 požárům hrabanky, klestí a lesa | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.