Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jarní úklid přírody již po třinácté. V polovině dubna začne Čistá Vysočina

Na jaře proběhne již třináctý ročník akce s názvem Čistá Vysočina. Jde o osvětovou akci v rámci kampaně Den Země, který připadá na 22. dubna. Tradiční sběr odpadků probíhá především v okolí silnic a na veřejných prostranstvích v obcích a městech na Vysočině.

„Čistá Vysočina probíhá v celém našem kraji a každoročně se na sběru odpadků podílejí obce, neziskové organizace, školy, firmy ale i jednotlivci. Vysočina je typická svou krásnou přírodou, buďme proto společně všímaví a přispějme k udržení její výjimečnosti. Děkujeme všem, kteří se k nám připojí a pomohou ke zkrášlení prostředí, ve kterém společně žijeme,“ uvedla Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje.

V letech před pandemií se zapojovalo více než 20 tisíc dobrovolníků a vždy vysbírali 73 až 104 tun odpadků. V loňském roce to bylo za přispění téměř 13 tisíc účastníků 72 tun. Čistá Vysočina je realizována v rámci projektu Zdravý Kraj Vysočina a MA21 již od roku 2009 a pro letošní rok čeká přihlašující na webu několik vylepšení.

Vzhledem k situaci ohledně koronavirové pandemie je nutné sledovat aktuální nařízení státních a krajských odpovědných orgánů a řídit se podle nich. Dobrovolníci budou v našem kraji uklízet v termínu od 11. do 24. dubna. Registrace nových přihlášek je již spuštěna a potrvá až do konce února na tomto odkazu. „Zde si může dobrovolník nebo zástupce organizované skupiny vybrat úsek silnice, kterou chce zbavit odpadků. Sebrané odpadky na takto nahlášených úsecích silnic I., II. a III. třídy mimo obce odveze a jejich likvidaci zajistí spolupracující Krajská správa a údržba silnic Vysočiny (KSUSV). U ostatních úseků si musí odvoz a uložení zajistit sbírající po domluvě s vlastníkem pozemku. Zanesením informace o úklidu konkrétního úseku komunikace do mapy dostává veřejnost přehled o již „zabraných“ úsecích a organizace akce je tak přehlednější. S výslednou mapou úseků pracuje i KSUSV a samotné obce, ve kterých sběr probíhá," vysvětluje Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Předpisová likvidace odpadu 

Každoročně uklidí dobrovolníci jen od silnic Vysočiny desítky tun odpadu. „Lidé uklízí po lidech. Doufám, že letošní situace už bude lepší a také ohledně pandemie příznivější a například školy, pro které je to určitá forma osvěty a příjemný pobyt na čerstvém vzduchu, se budou moci zapojit ve větším počtu. Vážím si každého jednotlivce, který se zapojí,“ uvedl Martin Hyský, politik projektu Zdravý Kraj Vysočina a místní Agenda 21.

Důležitou skutečností také je, že úklid může probíhat kdekoli u veřejných komunikací. Zbylé extrémně frekventované úseky silnic, které si veřejnost nevybere, budou uklizeny v průběhu roku pracovníky Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, což je obvyklá praxe. „Úklid kolem krajských silnic ročně přijde na více než milion korun. Díky aktivitě Čistá Vysočina se uklidí kolem silnic rychleji a my přispějeme tím, že odpad svezeme a předpisově zlikvidujeme. Velice si dobrovolnictví v rámci Čisté Vysočiny vážíme,“ uvedl ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Radovan Necid.

Harmonogram Čisté Vysočiny 2022

- Přihlášení probíhá od 1. 1. do 28. 2. 2022 prostřednictvím elektronického formuláře na webu Kraje Vysočina. Na tomto odkazu také naleznete aktuální mapu již přihlášených úseku pro vaši větší přehlednost. Dne 28. 2. bude přihlašování uzavřeno. Zájemce vyplní krátký dotazník, tím nám pomůže zajistit dobrou organizaci celé akce.
- Úklid bude probíhat v termínu 11. 4. – 24. 4. 2022.
- Registrovaní účastníci obdrží zdarma pytle na odpadky (průhledné na plasty a černé na ostatní komunální odpad). Odpadky se třídí a nechávají se v zavázaných pytlích vedle komunikací. Svoz sebraného odpadu u silnic I., II. a III. třídy mimo obec, tedy v úsecích, které budou dobrovolníky nahlášeny, zajistí zdarma Krajská správa a údržba silnic Vysočiny. V případě úklidu přímo v obcích a městech budou poskytnuty pouze pytle a účastníci si musí zajistit odvoz odpadků s firmou, která v místě provádí svoz odpadu. Sběr a svoz odpadu z ostatních ploch je nutné konzultovat s jejich vlastníkem.
- Akce nenahrazuje svoz domácího velkoobjemového odpadu!

Kontaktní osoby

Oldřich Sklenář, odbor regionálního rozvoje, telefon: 564 602 562, mobil: 724 650 149, e-mail: sklenar.o@kr-vysocina.cz;
Petr Holý, odbor regionálního rozvoje, telefon: 564 602 538, e-mail: holy.p@kr-vysocina.cz;
Lucie Kropáčková, odbor regionálního rozvoje, telefon: 564 602 564, e-mail: kropackova.l@kr-vysocina.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina

Štítky úklid, příroda, Čistá Vysočina, Kraj Vysočina, odpad, silnice, místní rozvoj, Den Země, Hana Hajnová, Petr Holý, Martin Hyský, Radovan Necid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarní úklid přírody již po třinácté. V polovině dubna začne Čistá Vysočina | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.