Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V části Vysočiny stoupnou příští rok platby za teplo a za vodu. Někde i za odpad

Obyvatelé Vysočiny příští rok za některé služby i výrazně připlatí. V Jihlavě stoupne cena tepla v průměru o 40 procent, ve Žďáru nad Sázavou budou jeho dodávky proti začátku letoška dražší asi o 32 procent. Cena pitné vody se stočným od velkých vodárenských firem převýší 100 korun za metr krychlový na Jihlavsku, Třebíčsku a Žďársku. Někde bude v novém roce vyšší poplatek za odpad. Ceny jízdenek v MHD největších pěti měst kraje se v lednu měnit nebudou. Vyplývá to z informací, které poskytli zástupci firem a radnic.

Růst cen tepla z centrálního zásobování se liší podle topiva a u plynových kotelen podle toho, v jakém období nakoupily zemní plyn. Jihlavské kotelny příští rok zvýší cenu tepla v průměru o 40 procent na 790 korun za gigajoule (GJ) včetně daně. Firma podle jednatele Jana Diviše kupovala plyn postupně během letoška, část levněji a část za vyšší cenu.

Vánoční posílený svoz papírů a plastů v Jihlavě. Kdy se otevřou sběrné dvory?

Služby města Jihlavy (SMJ) avizují posílený svoz papíru a plastů v celé Jihlavě, který proběhne dnes a také na Boží hod vánoční. Změnu hlásí také sběrné dvory, které budou mít přes svátky jinou pracovní dobu.

Ve Žďáru nad Sázavou výrazně zdražilo teplo už v posledních letošních třech měsících. Podle ceníku, který na webu zveřejnila firma SATT, od ledna zase cenu o něco sníží, na 710,60 korunza GJ na patě objektu (sekundární cena). Proti začátku letoška tam pak podle propočtu bude platba vyšší o 32 procent. Podle ředitele Petra Scheiba má na ceny tepla dopad hlavně zdražování emisních povolenek a plynu. Hlavním dodavatelem tepla je pro firmu podnik Žďas, který má uhelnou kotelnu.

Firma Teplo HB v Havlíčkově Brodě bude příští rok s daní účtovat 556 Kč za GJ. Cenu plynu má vysoutěženou na dva roky. „Příští rok tak máme ještě nízkou cenu (plynu), takže můžeme zůstat prakticky na stejné ceně tepla," řekl jednatel Miroslav Sommer. Pro letošek měla tato firma cenu tepla 553 korun.

V Třebíči bude příští rok cena tepla 559,90 Kč za GJ, zatímco za letošek bude firma TTS účtovat nejvýše 515,90 Kč. Vyplývá to z údajů, které uvedla na svých webových stránkách. Tato firma vyrábí většinu tepla z biomasy.

Cena vody v Jihlavě? 

Cena pitné vody se nebude měnit na Žďársku a v Pelhřimově, v jiných částech kraje od ledna stoupne. V obcích Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko se platba za vodu se stočným zvedne o 11 procent na 111,09 korun za metr krychlový. V Jihlavě, která už ve svazku není, cena stoupne o 6,3 procenta na 101,16 korun. Obcím ve svazku Vodovody a kanalizace Třebíč vzroste cena za vodu se stočným o 7,8 procenta na 108,70 korun. Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko nechá celkovou platbu na letošních 103,10 korun.

Voda v Jihlavě zdraží od ledna o šest procent, tento narůst není tak razantní jako jinde

Městští zastupitelé dneska schválili, že Jihlavané budou od 1. ledna 2022 platit za vodné a stočné 101,17 korun. Oproti stávajícím platbám se jedná o navýšení o 6 procent, v porovnání s ostatními obcemi na Jihlavsku však tento nárůst není tak...

Zákazníky firmy Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod bude metr krychlový vody se stočným stát 81,97 korun, o pět procent víc než letos. Na Pelhřimovsku rozhodují o cenách vody jednotlivé radnice. V Pelhřimově zůstane platba za metr čtvereční vody se stočným na letošních 78,65 korun.

Poplatek za komunální odpad příští rok stoupne ve třech z pěti největších měst Vysočiny, v Jihlavě a Třebíči to bude po osmi letech. V Třebíči bude v roce 2022 roční platba 840 korun na jednoho obyvatele a v Jihlavě 804 korun. Jihlavané, kteří plní podmínky městského programu na podporu třídění odpadu, ale budou mít stokorunovou slevu. V Pelhřimově bude v novém roce základní sazba poplatku 800 korun na obyvatele.V Havlíčkově Brodě zůstane poplatek na 720 korun na osobu a ve Žďáru nad Sázavou na 580 korun.

Zástupci velkých radnic uvedli, že nájemné v městských bytech s Novým rokem nezvýší, někteří ale nevyloučili jednání o nájmech v dalších měsících. Jihlava zvyšovala v minulém roce nájemné hlavně o inflaci, podle mluvčího města Radovana Daňka se dá nárůst o inflaci čekat i v dalším roce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, voda, MHD, ceny, peníze, Vysočina, teplo, Kraj Vysočina, platba, Jihlava, nový rok, Žďár nad Sázavou, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, okres Třebíč, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V části Vysočiny stoupnou příští rok platby za teplo a za vodu. Někde i za odpad | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.