Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kontroly hostů? Zatíží to náš personál, míní restauratéři na Vysočině. Někde jen vyvěsí ceduli

Povinnost kontrolovat bezinfekčnost hostů podle oslovených restauratérů na Vysočině bude znamenat další zátěž pro personál. Jak se to promítne do návštěvnosti restaurací a hotelů, se podle nich teprve uvidí. Vládní opatření bude platit od 1. listopadu. Někteří podnikatelé uvedli, že nebudou schopní ověřit pravost předloženého dokladu o očkování, negativním testu nebo prodělání nemoci covid-19.

„Pro nás to asi bude personální zátěž, pokud se to nezmění. Někdo asi bude muset stát před dveřmi a lidi kontrolovat. Jakmile si už host sedne ke stolu, mohl by to být problém," řekl ředitel jihlavského Hotelu Gustav Mahler Vladislav Jiroušek. Podotkl, že hotel s restaurací je vděčný za každého hosta. V příštím týdnu se zaplní díky mezinárodnímu filmovému festivalu.

Mrzí mě, že je to zase další omezení služeb," řekl hoteliér Jiří Rauš z Velké Bíteše. Na druhou stranu připustil, že v některých západních evropských zemích se u hostů v restauracích potvrzení o bezinfekčnosti vyžaduje. Upozornění, že bude taková kontrola prováděná, plánuje hoteliér umístit u vstupu do restaurace. „Pak si myslím, že už se nám nestane, že by u stolu seděl někdo, kdo to nebude splňovat," uvedl.

Opatření, která by měla zpomalit šíření covidu-19, schválila vláda ve středu. Personál restaurací bude muset od příštího měsíce u hostů požadovat potvrzení o dokončeném očkování, doklad o prodělání nákazy v posledních šesti měsících nebo negativní test. Kontrola může být, až když se hosté usadí. Povinnost neplatí pro odběr jídla s sebou ani pro jídelní zóny v obchodních centrech.

Hotel U Hraběnky v Telči s konferenčním sálem je teď z větší části vytížený díky firemním akcím. Podle zaměstnanců zatím nelze odhadnout, jestli s dalšími protiepidemickými opatřeními bude rezervací ubývat. S kontrolou bezinfekčnosti by podle nich neměl být takový problém, protože restaurace slouží hlavně ubytovaným hostům.

Restauratér: Kontroly mi jsou proti srsti

Provozovatel Bistra Stop v Chrudimi Kamil Dubský plánuje, že na dveře vyvěsí informaci, že vstupem do podniku hosté potvrzují, že mají potvrzení o ukončeném očkování nebo o bezinfekčnosti. Kontrolovat hosty nebude. „Chodí sem samí štamgasti a s většinou si tykám. Kontrolovat je mi je proti srsti. Nebudu po svých známých požadovat nějaký papír," řekl Kamil Dubský. Podle něj měl stát investovat peníze do kontrolorů namísto příplatku důchodcům. Domnívá se také, že není oprávněn hosty kontrolovat.

Provozovatelé restaurací měli hosty začít kontrolovat už letos zjara, čemuž se vesměs bránili. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) pak oznámil, že zodpovědnost bude na zákaznících, kteří budou muset doklad předložit případné kontrole policie či hygieniků.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky restaurace, koronavirus, kontrola, bezinfekčnost, vláda, Vysočina, Kraj Vysočina, očkování, Gustav Mahler, Karel Havlíček, ANO 2011, Velká Bíteš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly hostů? Zatíží to náš personál, míní restauratéři na Vysočině. Někde jen vyvěsí ceduli | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.