Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Počet policejních psovodů se v kraji za pět let takřka zdvojnásobil. S kolegy vycházíme dobře, říká kynoložka Hana Břízová

Počet policejních psovodů se na Vysočině v posledních pěti letech takřka zdvojnásobil. Nyní se 29 policejních kynologů stará o 45 psů, před pěti lety bylo psovodů 17. Jejich služebními psy jsou především němečtí a belgičtí ovčáci a kříženci, řekl Martin Růžička, vedoucí oddělení služební kynologie. V policejním areálu nedaleko Třeště na Jihlavsku se ke konci tohoto týdne konaly krajské přebory policejních kynologů.

Mezi policejními psovody jsou na Vysočině i dvě ženy. První byla Hana Břízová, která je u policie čtyři roky. V jinak mužském kolektivu se podle jejich slov pracuje dobře. „Můžu říct, že kolegové jsou milí, vstřícní, ochotní. Samozřejmě tam jsou nějaké rozdíly, asi to chce jistou dávku tolerance, ale vycházíme spolu dobře," řekla Hana Břízová. Pracovat jako kynolog chtěla kvůli zájmu o psy od dětství. Jejím prvním psem byl 1,5 starý německý ovčák, nyní má dva služební psy a čtyři vlastní.

Oddělení služební kynologie funguje při každém územním odboru policie v kraji. Poskytuje zázemí včetně kanceláří pro policisty a také kotce pro psi. Většina psovodů má ale své služební psy doma, výjimkou jsou ti, kteří žijí v bytových domech a nemají pro psa místo. V investičním plánu krajského ředitelství je vybudovat krajské kynologické centrum v areálu Rančířov. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové se nyní zpracovává projektová dokumentace na modernizaci celého areálu, ze které vzejdou také předpokládané náklady. Před rokem byly odhady okolo 30 milionů korun.

Obvykle slouží do osmi let

Policejní psi jsou cvičeni na stopování, poslušnost a obranu, někteří se také specializují na vyhledání výbušnin a drog. Jsou využívání při pátracích akcích, ohledávání místa činu nebo při bezpečnostních akcích, při kterých je nutné vyvolat u účastníků respekt. Častým zásahem je vyhledávání akcelerantů hoření. Na prozkoumávání požářišť se specializuje i jeden ze čtyř psů, o které se stará Josef Most. Pes podle něho musí pracovat v místě, kde jsou desítky centimetrů popela. „Ten pes se tím musí prodírat, dýchat a ještě najít, rozlišit a označit. Takže když se to trénuje někde v čistém (prostředí), tak je to sranda. V reálu pes je de facto hendikepovaný do budoucna, musí šňupat popel, je tam kouř, riziko popálení, střepy, hřebíky," řekl Josef Most. Z místa, který pes označí, se zajišťují vzorky, rozborem se zjišťuje konkrétní typ látky. Pes musí umět najít osm základních hořlavin.

Policie České republiky má na služební psy vlastní chovatelskou stanici v Prackovicích nad Labem. „Odtud si štěňata bereme a psovodi si je vychovávají, nebo už nakupujeme psy, kteří jsou vycvičení, od civilních chovatelů," řekl Martin Růžička. Z chovatelské stanice se k psovodovi štěně dostane asi v devíti týdnech, od ostatních chovatelů policie pořizuje psy staré přibližně 1,5 roku. Atest služebního psa může zvíře získat nejdřív v 18 měsících. Obvykle pak slouží do osmi let věku. „Nejstaršího psa máme asi devítiletého, po osmém roce věku se už považuje výcvik za ukončený a snažíme se psy utlumovat a vyřazovat, protože zdraví a opotřebovanost zejména pohybového aparátu je u nich velká," řekl Růžička. Psi podle něho obvykle dožívají u svých psovodů, někteří dál slouží třeba jako hlídací psi soukromých areálů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Týdeník policie

Štítky ČR, policie, psi, Vysočina, psovod, pes, služební pes, Martin Růžička, krajský přebor, Kraj Vysočina, okres Jihlava, Třešť, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet policejních psovodů se v kraji za pět let takřka zdvojnásobil. S kolegy vycházíme dobře, říká kynoložka Hana Břízová | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.