Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Cestáři odjeli krajské kolo rodea. V soutěži rozhoduje rychlost, přesnost a cit

Minulý týden proběhl v areálu Krajské správy a údržby silnic Vysočina (KSÚSV) již třináctý ročník tradičního Cestářského rodea. Vítězství nakonec putovalo do Pelhřimova.

„Všem zaměstnancům chci poděkovat za náročnou celoroční práci. Mimo jiné vám děkuji za vzornou reprezentaci ČR a KSÚSV při účasti na mezinárodní soutěži na Slovensku v rámci Visegrádské soutěže, při níž Martin Lukáš z cestmistrovství v Humpolci obsadil krásné šesté místo ze čtrnácti závodníků,“ řekl při zahájení soutěže ředitel KSÚSV Radovan Necid.

Hlavní pořadatel, pověřený výrobní náměstek Martin Jakubec, postavil trať poprvé dle regulí nově odsouhlasených dle České silniční společnosti, která rodea zaštiťuje. „Trať měla celkem devět překážek a za každou chybu se platilo několikavteřinovou penalizací. Byla postavena tak, aby závodníci především ukázali své řidičské dovednosti a manévrovací schopnosti,“ popsal trať náměstek Martin Jakubec.

Vítězem dvoukolového závodu, ve kterém se časy z jednotlivých kol sčítaly, se stal Pavel Ouhel z cestmistrovství Pelhřimov o pouhou jednu vteřinu před druhým Františkem Strohmerem z Třebíče, který je několikanásobným vítězem krajského kola. Na třetím místě skončil účastník letošního kola V4 na Slovensku Martin Lukáš z cestmistrovství Humpolec. První dva nejlepší z letošního krajského kola se zúčastní a budou zastupovat KSÚSV na 4. ročníku Mistrovství České republiky v Cestářském rodeu. „Zajímavostí je i skutečnost, že na soupisce závodníků poprvé na Vysočině figurovala žena, Marcela Ondřejová z Pacova a byla mužům rovnocenným soupeřem,“ doplnil Martin Jakubec.

Rozhoduje rychlost, přesnost a cit

Soutěž jízdy dovednosti překážkovou tratí nákladním automobilem se sypací nástavbou a radlicí se jezdí na čas. Je to velmi náročná disciplína, která vyžaduje rychlost, přesnost, cit, mít auto naprosto pod kontrolou, částečně rozhoduje i strategie. Buď jet rychle a srážet překážky, nebo jet s rozmyslem a nesbírat trestné vteřiny.

„Letos máme na Vysočině poprvé tu čest přivítat všechny správy a údržby silnic z celé ČR a spolupořádat 4. ročník Mistrovství České republiky v Cestářském rodeu pod hlavičkou České silniční společnosti s laskavou záštitou hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka a náměstka hejtmana Kraje Vysočina Miroslava Houšky,“ informuje ředitel Necid. Čtvrtý ročník Mistrovství České republiky v Cestářském rodeu se uskuteční 1. října v Jihlavě na cestmistrovství na ulici Kosovská.

Zároveň proběhne zážitkový den Road fest Jihlava s ukázkami silničních strojů, trenažéru rypadla a doprovodnými akcemi, které pořádá Sdružení pro výstavbu silnic, které letos oslavilo 40 let od svého založení. Bude možné se svést s profesionály se sypačem, také bude možná spolujízda v asistenčním dakarském vozidle Toyota Hilux a ve speciálu Yaris GR.

Krajská správa a údržba silnic na Vysočině zve i veřejnost, vstup pro všechny je zdarma, občerstvení i zajímavý program zaměřený na cestářství je zajištěn. Zahájení rodea je v deset hodin.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Krajská správa a údržba silnic Vysočiny

Štítky cestářské, rodeo, silničáři, soutěž, Vysočina, Kraj Vysočina, silnice, údržba, Česko, Pelhřimov, Martin Jakubec, Česká silniční společnost z.s., Radovan Necid, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestáři odjeli krajské kolo rodea. V soutěži rozhoduje rychlost, přesnost a cit | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.