Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Den otevřených ateliérů na Vysočině už pojedenácté. Letos je tématem křehké umění jako symbol pandemie

Při letošních Dnech otevřených ateliérů budou moci návštěvníci do 117 dílen a ateliérů po celém vysočinském kraji. Počet přihlášených je podle koordinátora akce z Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Ondřeje Neubauera srovnatelný s loňským rokem. Letošní 11. ročník zahájilo v jihlavské Oblastní galerii Vysočiny setkání tvůrců, kteří svoji práci zblízka předvedou veřejnosti 2. a 3. října.

„Letošní ročník je tematicky věnovaný křehkému umění, ať už různým sklářským výrobkům, krajkám, práci s papírem nebo různým druhům umění, u kterého je značné riziko, že se třeba s tím předmětem během výroby může něco stát," řekl Ondřej Neubauer. Křehké umění vybrali organizátoři jako symbol pandemie. „Proč křehké umění? Nějakým způsobem to má určitou symboliku k době koronaviru, kdy jsme zjistili, že lidské zdraví a hodnoty, které považujeme za samozřejmé, mohou být hodně křehké," řekl Neubauer.

Ruční výrobu českého olovnatého křišťálu si budou moci lidé prohlédnout v Okrouhlici na Havlíčkobrodsku ve společnosti Crystal Glamour. Papírové krajky představí ve Střížově Jiřina Merglová. A keramiku ve své tradiční podobě chce lidem připomenout Zámek Žďár nad Sázavou. Do Dnů otevřených ateliérů se zapojí vůbec poprvé, řekla za zámek Kateřina Těsnohlídková. Akce podle ní dobře doplňuje kurzy na udržování a obnovování řemesel, které zámecké Muzeum nové generace začalo pořádat pod názvem Chytré ruce. „Máme kurzy na drátování, kurzy truhlářství, keramiky a budeme mít kurz i na historickou keramiku," řekla Kateřina Těsnohlídková, která se věnuje experimentální archeologii. Její snahou je obnovit tradici takzvané zakuřované keramiky, která bude k vidění i při Dnech otevřených ateliérů.

Seznam zapojených ateliérů je součástí katalogu, který bude dostupný v krajských muzeích nebo na informačních centrech. Je možné si ho také zajistit v elektronické podobě na webových stránkách akce, kde jsou i další informace.

Akce je příležitostí i pro umělecké školy. Opakovaně se jí účastní Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava-Helenín, která nabízí pět uměleckých oborů. „Pravidelně přichází okolo stovky lidí, loni to byla poslední akce, kterou jsme mohli uskutečnit, než se školy úplně zavřely," řekla zástupkyně ředitelky školy pro praktické vyučování Miloslava Svobodová.

Vysočina se myšlenkou seznámit veřejnost s regionální tvorbou přímým kontaktem s tvůrci inspirovala v Dolních Rakousích a v jižních Čechách. Na jihu Čech se umělecké ateliéry pravidelně otevírají po vzoru těch rakouských o tři roky déle než na Vysočině. Před jedenácti lety se stejně jako Vysočina připojil i Jihomoravský kraj. Na Vysočině do ateliérů každoročně zavítají tisíce lidí. Návštěva je zdarma.

Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod letos dostalo od svého zřizovatele, kterým je Kraj Vysočina, na Dny otevřených ateliérů 200 tisíc korun. Peníze jsou podle mluvčí kraje Evy Neuwirthové určené na přípravu a organizaci, tisk časopisu nebo propagačních materiálů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jashmingg / pixabay

Štítky kultura, muzea, správa, Jihlava, ateliér, Kraj Vysočina, umění, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, keramika, pandemie, Miloslava Svobodová, CRYSTAL GLAMOUR, a.s., Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava-Helenín, Muzeum nové generace, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den otevřených ateliérů na Vysočině už pojedenácté. Letos je tématem křehké umění jako symbol pandemie | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.