Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé na Vysočině si polepšili. Průměrná měsíční mzda se dostala na 34 034 korun

Zaměstnanci v Kraji Vysočině si podle údajů od Českého statistického úřadu (ČSÚ) v prvním pololetí tohoto roku polepšili na výplatních páskách. Na Vysočině totiž dosáhla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců za prvních šest měsíců roku 2021 částky 34 034 korun. Oproti předchozímu roku to je nárůst  9,3 %, v absolutním vyjádření se jedná o zvýšení o 2 887 korun.

Ve srovnání s ostatními kraji je Vysočina na sedmé příčce, vyšší průměrnou úroveň mezd mají Hlavní město Praha a kraje Středočeský, Jihomoravský, Královéhradecký, Plzeňský a Ústecký.   

Růst průměrné mzdy byl na Vysočině v relativním vyjádření z regionů České republiky nejvyšší a republikovou úroveň převyšoval o dva procentní body. V absolutním vyjádření byl mzdový růst na Vysočině druhý nejvyšší (za Královéhradeckým krajem) a republikovou úroveň předstihl o 368 korun. Přesto výše mzdy na Vysočině za celorepublikovým průměrem stále výrazně zaostává, a to o 2 773 korun.

Spotřebitelské ceny versus reálná mzda

Spotřebitelské ceny se v České republice ve stejném období zvýšily o 2,5 %, reálná mzda tak v Kraji Vysočina proti předchozímu roku vzrostla o 6,6 %. Růst reálné mzdy byl zaznamenán i na celorepublikové úrovni a ve všech ostatních regionech.

V oblasti zaměstnanosti došlo k poklesu počtu zaměstnanců jak v rámci celé České republiky, tak i ve velké většině regionů s výjimkou Prahy a Středočeského kraje. Nejhlubší úbytek byl zaznamenán v Karlovarském kraji (o 3,9 %). Na Vysočině se oproti prvním šesti měsícům roku 2020 počet zaměstnanců snížil o 0,8 %, v mezikrajském srovnání to je pátý nejvyšší úbytek.

Nejaktuálnější údaje z Vysočiny

Ve 2. čtvrtletí 2021 dosáhla průměrná mzda v kraji výše 35 374 Kč, v meziročním srovnání činil přírůstek 4303 korun (13,9%).  Spotřebitelské ceny se v České republice zvýšily za uvedené období o 2,9 %, reálně mzda vzrostla o 10,7 %. Průměrný počet zaměstnanců se v kraji zvýšil o 0,4 tisíc osob (0,2 %) na více než 170 tisíc.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová | Zdroj ČSÚ, kurzy.cz

Štítky mzda, plat, výplata, navýšení, statistika, zaměstnanec, Vysočina, ČSÚ, Kraj Vysočina, Český statistický úřad, Česko, Praha, Středočeský kraj, Královéhradecký kraj, Jihomoravský kraj, Plzeňský kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na Vysočině si polepšili. Průměrná měsíční mzda se dostala na 34 034 korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.