Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Počet trestných činů v kraji v prvním pololetí klesl. Kriminalisté objasnili dvě vraždy, co se staly

Počet trestných činů na Vysočině se v první polovině letoška meziročně snížil o 13,4 procenta. Policie jich za prvních letošních šest měsíců evidovala 2240, což bylo o 348 trestných činů méně než ve stejné době před rokem. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Ubylo majetkové trestné činnosti, stoupl ale například počet mravnostních deliktů. O něco víc než před rokem bylo i násilných trestných činů. Kriminalistům se podařilo objasnit obě vraždy, které se v kraji staly v tomto období, a také tři pokusy o ni.

Policie letos do konce června na Vysočině objasnila 1168 trestných činů, tedy 52 procent. Vyřešila také dalších 312 deliktů z minulých let. „Dosaženými výsledky se opětovně řadíme mezi nejbezpečnější regiony v rámci celé České republiky," uvedl Pavel Peňáz, náměstek ředitele krajského ředitelství policie na Vysočině. Zároveň upozornil na to, že kriminalita klesla v celé republice.

Na snížení kriminality měla podle policie vliv protiepidemická opatření, kvůli nimž lidé například i méně cestovali. Od loňského října se také zvýšila hranice škody pro právní kvalifikaci skutku na trestný čin na dvojnásobek. Určitá jednání se způsobenou škodou nepřesahující 10 tisíc korun jsou teď kvalifikovaná jako přestupek.

Znásilnění ve 13 případech 

Trestných činů týkajících se majetku, mezi které patří loupeže a vloupání, zaznamenala policie na Vysočině od ledna do konce června 696. Meziročně jejich počet klesl o 22 procent. Téměř o pětinu se snížil také počet případů hospodářské trestné činnosti.

Počet mravnostních deliktů na Vysočině v letošním prvním pololetí stoupl o 52 procent, policie jich vyšetřovala 87. Jako znásilnění bylo kvalifikováno 13 činů. Násilných trestných činů vyšetřovali kriminalisté v tomto kraji v prvních šesti měsících 275, což bylo o 14 víc než ve stejné době před rokem. Z 13 letošních loupežných přepadení se jim zatím podařilo objasnit devět.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kriminalita, Vysočina, pololetí, statistika, trestný čin, policie, Kraj Vysočina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet trestných činů v kraji v prvním pololetí klesl. Kriminalisté objasnili dvě vraždy, co se staly | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.