Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hasiči z Vysočiny se vrací z moravských Hrušek. Do pomoci se zapojilo 152 příslušníků

Z rozhodnutí Krizového štábu Jihomoravského kraje ukončí dnes odřad vysočinských profesionálních hasičů svoji pomoc v  obci Hrušky. Do nejvíce tornádem postižené obce byl odřad vyslán jako jeden z prvních, v rámci odřadů hasičských záchranných sborů, v pátek 25. června v ranních hodinách. Postupně se v odřadu vystřídalo 152 příslušníků, a to nejenom z výjezdu, ale také z oddělení a pracovišť ochrany obyvatelstva a krizového řízení a také z oddělení a pracovišť komunikačních a informačních systémů.

„Mezi zasahujícími byli i dva členové posttraumatického týmu, kteří se velmi intenzivně podíleli na poskytování psychosociální pomoci lidem v postižené obci. Ihned po příjezdu do Hrušek se členové odřadu zapojili do záchranných a likvidačních prací. S sebou měli 22 kusů techniky. Jednalo se například o nákladní automobily, kontejnery pro nouzové přežití, elektrocentrály, kontejner pro zastřešování budov, ale také třeba o smykem řízený nakladač," jmenuje Petra Musilová, mluvčí krajských hasičů. 

Vysočinští hasiči na jižní Moravě pomáhali odstraňovat tornádem postižené konstrukce domů a zaplachtovávali střechy budov. Podíleli se také na stabilizaci domů, a to i těch, které byly statiky určeny k demolici, a ze kterých si tak obyvatelé mohli bezpečně odnést alespoň své osobní věci.

„Za pomoci těžké techniky pak nakládali suť a odváželi ji na skládky. Ve výbavě hasičů nechyběl ani týlový kontejner, díky kterému byl odřad zcela soběstačný a který poskytoval členům odřadu plné zázemí pro zvládnutí dlouhotrvajícího zásahu," dodává Petra Musilová. 

Ohodnoť článek

Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky pomoc, Morava, tornádo, hasiči, HZS, Vysočina, Hrušky, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Hasičský záchranný sbor, kontejner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Vysočiny se vrací z moravských Hrušek. Do pomoci se zapojilo 152 příslušníků | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.