Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj Vysočina přidá autobusovým dopravcům 4,2 milionů korun kvůli objížďkám

Kraj Vysočina chce přidat autobusovým dopravcům 4,2 milionu korun na zvýšené náklady způsobené četnými objížďkami na silnicích. Návrh dnes projednali krajští radní, schválit ho ještě musí zářijové zastupitelstvo kraje. ČTK to sdělil náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD). V letošním rozpočtu má zatím kraj na úhradu prokazatelných ztrát provozovatelů linkových autobusů 292,9 milionu korun.

Peníze chce kraj dopravcům přidat, protože se u řady spojů kvůli opravám silnic prodloužily jízdní trasy a tím stouply i jejich ztráty. „Tuto praxi realizujeme už třetím rokem, za jízdenku tak cestující neplatí více jen proto, že autobus najede kilometry navíc po objížďce,“ uvedl Joukl. Vloni dostali autobusoví dopravci od kraje jako kompenzaci za objížďky skoro šest milionů korun a v roce 2014 přes 3,7 milionu.

Ke zvýšení počtu oprav na silnicích Vysočiny v posledních dvou letech přispívají dotace krajům ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), další peníze na silnice plynou z programů Evropské unie. Ze státního fondu dostane Vysočina letos na silnice 280 milionů korun, vloni z něj čerpala 412 milionů.

Uzavírek a omezení je na silnicích Vysočiny podle údajů na webu v této době více než sto. Kupříkladu kvůli přestavbě Podklášterského mostu v Třebíči jezdí osobní auta po objížďce dlouhé 6,9 kilometru, objízdná trasa pro těžší vozidla měří 20 kilometrů. Uzavírka začala v květnu, potrvá do 15. prosince (více o přestavbě Podklášterského mostu čtěte zde).

Kraji Vysočina patří 4579 kilometrů silnic II. a III. třídy. Jejich loňské opravy stály 1,664 miliardy korun, a to včetně akcí dotovaných státem a EU.  Spraveno bylo zhruba 280 kilometrů vozovek.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Kraj Vysočina, silnice, ČSSD, oprava, Evropská unie, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina přidá autobusovým dopravcům 4,2 milionů korun kvůli objížďkám | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.