Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Samoplátci v kraji zaplatili v květnu za testy na covid 3,9 milionu korun. Nejvíc peněz dostane Nemocnice Jihlava

V květnu se nechalo v krajských nemocnicích na Vysočině testovat na koronavirus 3784 samoplátců, což bylo víc než v dubnu. Za testy zaplatili asi 3,9 milionu korun. Za úhradu je možné nechat si na Vysočině udělat PCR test, test protilátek a antigenní test. Registrace a uhrazení testu jsou možné jen přes krajskou aplikaci. Získané peníze budou rozhodnutím krajské rady přeposlány jednotlivým nemocnicím. Nejvíc získá Nemocnice Jihlava, která testovala asi 1400 lidí.

V dubnu podstoupilo placené testy 3591 samoplátců. PCR testy začaly krajské nemocnice nabízet postupně od 5. května loňského roku. Možnost zjistit protilátky na covid-19 ze vzorku krve začala jako první nabízet Nemocnice Nové Město na Moravě loni v prosinci. Nyní test protilátek dělají i Nemocnice Jihlava, Havlíčkův Brod, Třebíč a Pelhřimov. Test stojí 500 korun, hrazený PCR test vyšel na 1510 korun. Od června mají lidé bez doporučení lékaře či hygieniků nárok na dva PCR testy v měsíci zdarma. Antigenní testy jsou za určitých podmínek bezplatné od poloviny prosince loňského roku. Od června platí, že na bezplatný test je nárok jednou týdně. Při nedodržení podmínek klient zaplatil 351 korun.

V úterý 8. června ministerstvo zdravotnictví snížilo maximální cenu za testy na covid-19 pro samoplátce. PCR test může nově stát nejvýše 814 korun a antigenní test nejvýše 201 korun.

Hejtman Schrek: Nechceme v tom nemocnice nechat

Zavedení možnosti bezplatného PCR testu bez zdravotní indikace zřejmě sníží zájem samoplátců, řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO). Snížení úhrad od pojišťoven pak bude mít vliv na to, jestli na testování nemocnice neprodělají. „Musíme se o tom ještě s nemocnicemi bavit, musíme najít nějaký optimální model, nechceme v tom nemocnice nechat," řekl Vítězslav Schrek.

Kraj čeká na podklady nemocnic, zda pro ně testování bude ztrátové a zda budou požadovat, aby rozdíl kryly peníze od kraje. Podle Schreka kraj také jedná o tom, že by testování zcela přešlo na soukromé subjekty. „Potřebovali bychom, aby se naše nemocnice začaly věnovat tomu, za jakým účelem byly primárně zřízeny. Mohu potvrdit, že v tuto chvíli jednáme s jednou organizací, která má zájem na Vysočině jak testovat, tak i očkovat," řekl Schrek.

Podle krajských hygieniků se na Vysočině s asi 508 800 obyvateli dosud covidem-19 nakazilo 76 623 lidí, 1205 pozitivně testovaných zemřelo. Vyléčilo se 75 174 lidí. K testům prozatím hygienici poslali více než 519 tisíc lidí. Testy indikované hygieniky a lékaři jsou bezplatné.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 15 614
Jihlavsko  16 737
Pelhřimovsko 11 834
Třebíčsko 14 897
Žďársko 17 559
Celkem 76 641
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 75 176
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 1206

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 8.6.2021 18:15

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky správa, Vysočina, zdraví, test, covid, koronavirus, COVID-19, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, peníze, nemocnice, Vítězslav Schrek, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, ODS, Krajská hygienická stanice, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samoplátci v kraji zaplatili v květnu za testy na covid 3,9 milionu korun. Nejvíc peněz dostane Nemocnice Jihlava | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.