Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hotely a kempy na Vysočině otevřou hned, jak to půjde. Většina chatek je zamluvených

Provozovatelé kempů a hotelů v rekreačních oblastech na Vysočině se chystají otevřít hned, jak jim to rozvolněním opatření proti epidemii umožní vláda. Poptávka po ubytování podle nich je, na prázdninové měsíce jsou v některých kempech chatky zamluvené z velké části nebo téměř úplně.

„Lidé se hlásí už od začátku roku, ale nevíme, kdy nás pustí. Předpokládáme, že to bude stejně jako hotely a penziony 24. května," řekla Ladislava Procházková, vedoucí úseku služeb ve žďárském Autokempinku Pilák. Ještě tento měsíc by chtěl kemp otevřít i kvůli karavanům, které tam přijíždějí na celou sezonu.

V kempu na břehu Pilské nádrže, který spravuje město, je 34 chatek. Zájem o rezervace je podle Procházkové srovnatelný s minulým a předminulým rokem. Na záležitosti kolem epidemie se podle ní lidé letos neptají, zajímá je hlavně to, jestli kemp otevře. „Jezdí k nám poměrně dost důchodců. Ti už mi hlásí, že jsou očkovaní a že se k nám těší," uvedla.

Camp Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku má kromě louky pro stanování 40 chat vybavených sociálním zázemím, i penzion s 28 lůžky. „Rezervace máme, připravujeme se, jenom stále nevíme, kdy budeme moci otevřít," řekl jednatel Eduard Jakwerth. Podotkl, že by termín možného začátku provozu potřeboval vědět s předstihem, aby stihl domluvit brigádníky a nakoupit zboží. Na letní sezonu má kemp chatky v podstatě obsazené.

Odpadly výlety i školní pobyty 

Tento kemp je běžně v provozu celoročně, vzhledem k nařízenému uzavření musí rezervace postupně rušit. Školní pobyty, které byly obvykle v květnu a červnu, odpadly kvůli epidemii. Prosincové krátké otevření ubytovacích zařízení podle Jakwertha kempu víc uškodilo, než pomohlo. Připravil se na vánoční a silvestrovské pobyty, které musel zase zrušit.

Kvůli druhé vlně pandemie byla ubytovací zařízení v Česku uzavřena od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince. Teď mohou jejich služby využít jen lidé cestující za služebním účelem nebo lékařem. Hotely a penziony by se podle pondělního vyjádření ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) mohly otevřít od 24. května.

Lidé jsou nedočkaví 

Co nejrychleji chtějí otevřít ubytování pro turisty i oslovení hoteliéři v Telči na Jihlavsku. Město s památkami UNESCO patří mezi nejznámější výletní cíle v kraji. Hotel Antoň měl zatím zavřeno. „Chystáme se od pondělí otevřít výdejní okénko a zahrádku a potom otevřeme to, co bude možné," řekl Štěpán Antoň. Kdyby to šlo, už by podle něj návštěvníci jezdili. „Zájem je, a řekněme, i dost velká nedočkavost," uvedl. Ztráty podle něj s postupujícím jarem narůstají, protože poptávka po ubytování je v Telči sezonní. „Co nevyděláme v létě, to v zimě nemáme," řekl.

Hotel Gustav Mahler v jihlavské Křížové ulici má letos také zatím zavřeno, znovu otevřít plánuje 24. května. Udržovat v chodu a vytápět celý komplex bývalého kláštera pro pár obchodních cestujících, kteří se v této době mohli ubytovat, by se podle ředitele Vladislava Jirouška nevyplatilo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto České hory

Štítky ČR, turistika, hotely, služby, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, epidemie, penzion, Gustav Mahler, Karel Havlíček, Telč, okres Jihlava, ANO 2011, Česko, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotely a kempy na Vysočině otevřou hned, jak to půjde. Většina chatek je zamluvených | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.