Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Památky na Vysočině navštívilo v červenci více turistů než v loňském roce

Památky na Vysočině během prvního prázdninového měsíce navštívilo víc lidí než loni ve stejné době. Kasteláni a správci památek většinou ještě nemají konečná čísla, ale i dílčí údaje podle nich ukazují, že lidé letos víc dávají přednost dovolené v tuzemsku na úkor cest do zahraničí. Snad jedinou výjimkou je zámek v Červené Řečici na Pelhřimovsku, zjistila ČTK.

Loni v červenci přišlo do červenořečického zámku kolem 360 návštěvníků, letos přibližně polovina. Důvodem je očekávaná rekonstrukce, která začne na podzim. „Zámek je kvůli přípravám otevřen pouze o víkendech,“ řekl ČTK kastelán Vladimír Vlček.

Podle mluvčí českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu Jitky Skořepové se letošní sezóna vyvíjí velmi slibně. „Už teď můžeme říct, že návštěvnost stoupla přibližně o 14 procent. Na nárůstu se projevuje pestrá nabídka nejen klasických prohlídkových tras, ale i dalších kulturních aktivit. Dobrou návštěvnost podporuje i příznivé počasí,“ uvedla Skořepová.

Státní zámek v Telči na Jihlavsku navštívilo letos v červenci denně kolem 1 000 lidí, což je podle kastelána Bohumila Norka přibližně o 200 víc než loni. „Lidé zřejmě kvůli hrozbě teroristických útoků v zahraničí dávají přednost dovolené v Česku a častěji zajdou na památky,“ míní Norek. Podobný názor podle něj mají i kasteláni dalších památek ve správě Národního památkového ústavu na Vysočině.

V srpnu by podle Norka měl nárůst návštěvnosti pokračovat díky začínajícímu festivalu Prázdniny v Telči, který se koná na zámeckém nádvoří. V zámecké galerii navíc tento týden začala výstava k filmu Alice Nellis Sedmero krkavců. Lidé tam uvidí kostýmy a další filmové rekvizity. Výstava potrvá minimálně do konce roku. Více čtěte zde

Větší zájem turistů o památky zapsané na seznam UNESCO registrují také v informačních centrech v Třebíči. Například baziliku sv. Prokopa loni v červnu vidělo 3 100 lidí, letos přes 4 tisíce. Do synagogy loni v červnu přišlo 4 100 lidí, letos 4 500. „Měli jsme obavy, že lidí bude méně kvůli opravě mostu vedoucího do židovské čtvrti, ale spíš opak je pravdou,“ řekla vedoucí informačních center Dagmar Juráňová. Větší zájem je podle ní důsledkem zvýšené propagace a vyššího zájmu turistů o dovolenou v tuzemsku.

Trend potvrdila také Lenka Houbová, kastelánka poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. „Čekáme v červenci zhruba o tisícovku vyšší návštěvnost než loni, kdy přišlo 5 600 lidí,“ řekla ČTK.  Za větším počtem návštěvníků jsou podle ní skupiny poutníků. Tento týden to byli lidé putující do Polska na celosvětové setkání mládeže, kteří se na Zelené hoře zastavili na krátkou motlitbu nebo mši.

Autoři | Foto www.atlasceska.cz

Štítky Kraj Vysočina, purkrabí, zámek, Světové dědictví UNESCO, okres Pelhřimov, Červená Řečice, Národní památkový ústav, Vladimír Vlček, Jan Nepomucký, Alice Nellis, Telč, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky na Vysočině navštívilo v červenci více turistů než v loňském roce | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.