Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hnízda na Vysočině už okupuje řada čápů. Pokračují i oblíbené čapí reality show

Už více než měsíc jsou na mnoha místech v ČR uhnízdění čápi, kteří se po zimě vrátili z teplých krajin. Hnízda těchto velkých brodivých ptáků byla zpozorována také na řadě míst v našem kraji. Jen na Jihlavsku je doloženo obydlené hnízdo minimálně na osmi místech.

Čáp bílý je velký brodivý pták s dlouhým krkem a dlouhýma nohama. Délka těla je 95–110 cm a rozpětí křídel 180–218 cm, samec je o něco větší než samice. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 2,3–4,4 kg. Ve zbarvení převažuje bílá barva, letky jsou černé, zobák a nohy červené.

Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladý pták má matněji červený zobák s tmavou špičkou. V letu drží na rozdíl od volavek a pelikánů krk natažený. Typickým zvukovým projevem je klapání zobákem, kterým se ozývá hlavně na hnízdě.

Praktickým pomocníkem pro zájemce může být mapa hnízd čápů bílých.

„V programu občanské vědy Čapí hnízda sledujeme průběh hnízdění čápů již od roku 2014. Loni se zapojilo neuvěřitelných 699 spolupracovníků,“ uvádí Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické, koordinátor programu Čapí hnízda.

Mláďata zatím jen v Chebu 

Podle zmíněné mapy je na Vysočině obsazeno zhruba padesát míst, na Jihlavsku je jich v mapě zaznamenáno osm – konkrétně byl čáp v hnízdě pozorován v Bohuslavicích, Brtnici, Kamenici, Lukách nad Jihlavou, Slaviboři, Stonařově a na dvou místech v Telči.

Řada míst v našem kraji jsou podle zmíněné mapy nezkontrolována. Podle posledních údajů jsou vyvedená mláďata pouze na jednom místě v ČR – v Chebu, kde lze čápy pozorovat také prostřednictvím on-line kamery. Je to zřejmě tím, že vlastní hnízdění čápů začíná obvykle na konci dubna.

Čáp v Tasově 

Oblíbená čapí podívaná je možná také na několika místech v našem kraji, kde lze čápy vidět on-line díky webkamerám, třeba v Třebíči. Tam čapí rodinka pravidelně hnízdí na komíně u Jejkovské brány. V Novém Veselí lze čapí reality show sledovat už od roku 2006. „Čapí kameru“ pro zájemce nabízí také v Tasově.

Čáp v Třebíči 

Ve svých hnízdech se čápi zdržují zhruba do konce července, poté se shromažďují na loukách. Na přelomu srpna a září odlétají do Afriky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto capibohuslavice.cz, litas.cz, capitrebic.cz

Štítky čápi, hnízda, webkamera, on-line, Vysočina, hnízdo, Kraj Vysočina, ptáci, Česko, okres Jihlava, reality show, Čapí hnízdo, Cheb, Třebíč, Tasov (tvrz), Česká společnost ornitologická, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnízda na Vysočině už okupuje řada čápů. Pokračují i oblíbené čapí reality show | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.