Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zahájení nové turistické sezony v kraji se odkládá. Na památkách probíhá úklid

Termín zahájení nové turistické sezony na Vysočině se prozatím odkládá. Památky i muzea a galerie v majetku Kraje Vysočina jsou připraveny otevřít se návštěvníkům, stane se tak však až v okamžiku, kdy pominou přísná epidemiologická opatření a začne jejich postupné rozvolňování.

„Termín otevření našich hradů Kámen a Roštejn nebo zpřístupnění expozic zámku Třebíč tak prozatím není dán. V rámci krajských památek tak pokračují generální úklidy, průběžné kontroly a doplňování evidence předmětů ve sbírkách, pracuje se na nových doprovodných programech, respektive na jejich variantách tak, aby mohly být nabídnuty v různě přísných podmínkách a respektovat bezpečnost a zdraví návštěvníků,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Roman Fabeš.

Také letos bude veřejnosti zpřístupněn hrad Kámen. Původně plánovaná obměna expozic a práce na nové elektroinstalaci a další související stavební činnosti se o rok odkládají. Muzeum Vysočiny Pelhřimov potvrzuje, že letos na podzim dokončí náročnou generální opravu kaple Panny Marie Bolestné, která od druhé poloviny 17. století sloužila jako hrobka rodu Malovců. Hradní tým průvodců se návštěvníkům už dopředu omlouvá za mírný nekomfort v areálu hradu, kde pokračuje výstavba návštěvnického centra. V rámci výkopových prací byla v základech objevena historická studna. Ta se stane součástí nově budovaného objektu.

Generální opravy na Roštejně 

Hrad Roštejn, kde bylo zahájení letošní sezóny avizováno na 2. dubna, bude muset na první návštěvníky chvíli počkat. Hrad od roku 2017 procházel generální opravou, kterou se podařilo Kraji Vysočina spolufinancovat z evropských fondů. Opravy skončily a návštěvníci se mohou těšit na dvě nové prohlídkové trasy nebo zdolat desítky schodů do hradní věže, odkud jsou vidět za dobré viditelnosti dokonce i vrcholy Alp. Milovníky rostlin zajisté potěší voňavá bylinková zahrádka na nádvoří. Na novou turistickou sezonu 2021 se připravují i týmy krajských muzeí a galerií.

Na základě zkušeností z předchozí, podobně začínající turistické sezony, očekávají provozovatelé krajem zřizovaných památek, velký zájem veřejnosti nejen o jejich návštěvu, ale i o účast na připravovaných akcích.


 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky sezona, 2021, památky, kultura, cestovní ruch, Vysočina, Kraj Vysočina, hrad, Kámen, Roštejn, Roman Fabeš, Muzeum Vysočiny Pelhřimov, Třebíč, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahájení nové turistické sezony v kraji se odkládá. Na památkách probíhá úklid | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.