Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Skvělá zpráva. V posledních dvou letech se nejen u nás na Vysočině lépe dýchá

Jako každý rok, i v listopadu 2020 byl vydán souhrnný materiál Úseku ochrany čistoty ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s názvem Znečištění ovzduší na území České republiky v roce 2019. Podle ročenky jsme na tom nejen v našem kraji dobře. Ročenka hodnotí rok 2019 jako výjimečný a uvádí, že v tomto roce byly v rámci celé České republiky naměřené nejnižší koncentrace škodlivin za posledních 11 let, s výjimkou přízemního ozónu, benzenu a kadmia.

Ročenka komplexně a srozumitelně hodnotí kvalitu ovzduší a kromě výskytu smogových situací popisuje také úrovně emisí. Pomocí grafů, map, tabulek a textových komentářů dokumentuje stav ovzduší v celé České republice v roce 2019, jeho dlouhodobý vývoj a také příčiny tohoto vývoje.

Ze závěrů ročenky vyplývá, že na území Kraje Vysočina, stejně jako v předchozích letech, nebyly v roce 2019 překročeny zákonem stanovené imisní limity pro prachové částice ( PM10, a PM2,5) a zároveň, že oproti roku 2018 byly hodnoty naměřených koncentrací těchto škodlivin i v rámci celé ČR významně nižší.

Vliv vytápění domácností 

„Vůbec poprvé za sledované období let 2009–2019 nebyl na žádné z měřicích stanic v ČR překročen limit pro roční průměrnou koncentraci jemného prachu PM2,5. U obou frakcí prachových částic se ukazuje zřetelný roční chod, tedy nárůst jejich koncentrace v ovzduší v chladném období, kdy se projevuje vliv vytápění (sezónní tepelné zdroje, vytápění domácností) a zhoršených rozptylových podmínek. Z ročenky vyplývá, že lokální vytápění domácností se na celkových emisích PM10, podílí 59 % a na celkových emisích PM2,5, dokonce 73,9 %,“ vysvětluje Kateřina Žáková z krajského odboru životního prostředí a zemědělství.

Další významnou škodlivinou, jejíž koncentrace v ovzduší je sledována, je benzo(a)pyren. Tato látka patřící do skupiny polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) představuje jeden z hlavních problémů kvality ovzduší v celé České republice, tedy i na Vysočině. Podle ročenky ČHMÚ došlo v roce 2019 k překročení imisního limitu pro toto škodlivinu na 41 % měřicích stanic.

Vliv topných dní 

Překročení imisního limitu pro benzo(a)pyren lze předpokládat v obcích, kde převládá vytápění pevnými palivy i tam, kde se stabilně výskyt této škodliviny v ovzduší nesleduje. Koncentrace benzo(a)pyrenu vykazují totiž významný roční chod ovlivněný počtem topných dní, což potvrzuje skutečnost, že hlavním zdrojem emisí benzo(a)pyrenu je lokální vytápění, které přispívá 98,82 %.

„Tento závěr lze učinit i pro Vysočinu a zde je každoročně potvrzován výstupy pokračujícího projektu s názvem Informační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina II. V současné době jsou aktuální informace o znečištění ovzduší a počasí na jednotlivých lokalitách dostupné veřejnosti na speciální webové stránce ovzdusivysocina.cz. Dalšími výstupy tohoto projektu jsou roční zprávy,“ přibližuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí Lukáš Vlček.

Jaký byl rok 2020?

Podle předběžného hodnocení se na poklesu imisních koncentraci podílí i snižování emisí díky realizovaným opatřením pro zlepšení kvality ovzduší, tj. výměnám kotlů, postupující obnově vozového parku a technickým realizacím pro snižování emisí na velkých zdrojích. V neposlední řadě měla svůj vliv také opatření spojená s vyhlášením nouzových stavů v důsledku šíření nového typu koronaviru Sars-cov-2, která se projevila poklesem emisí z dopravy, zejména koncentrací oxidů dusíku.

A jak jsme na tom byli v roce 2020? To lze říct zatím jen předběžně – hodnocení stavu ovzduší v roce 2020 je k dispozici od poloviny ledna, kdy ČHMÚ vydal dokument Kvalita ovzduší na území České republiky v roce 2020, Předběžné zhodnocení, I. část.

„Z tohoto dokumentu vyplývá, že rok 2020 byl z pohledu kvality ovzduší zcela výjimečný, kvalita ovzduší byla v tomto roce převážně velmi dobrá až dobrá. Nejčastěji byla velmi dobrá až dobrá kvalita ovzduší zaznamenána v Jihočeském a Plzeňském kraji a v Kraji Vysočina. Koncentrace sledovaných látek dosáhly svých minim, některé látky (PM10, a PM2,5 a NO2) dosáhly minim za celou historii měření, tj. od 90. let 20. století. ČHMÚ zdůvodňuje tyto rekordní hodnoty tím, že byl rok 2020 silně teplotně i srážkově nadprůměrný. Vyšší teploty vedou ke snížené spotřebě paliv (tj. menší emise z vytápění), srážky jsou důležité pro vymývání polutantů z ovzduší (součást procesu samočištění atmosféry),“ dodává Žáková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky ovzduší, ČHMÚ, Vysočina, vzduch, Česko, Kraj Vysočina, Český hydrometeorologický ústav, topení, Lukáš Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělá zpráva. V posledních dvou letech se nejen u nás na Vysočině lépe dýchá | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.