Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zavíračkou v osm přijdou restauratéři v kraji o část tržeb. Je to zcela bezdůvodná diskriminace, říká majitel pivovaru

Restauratéři na Vysočině zkrácením provozní doby do 20:00 nařízeným od dnešního dne podle jejich vyjádření přijdou o další část tržeb. Někteří ale uváděli, že jsou na druhou stranu rádi, že ještě mohou mít otevřeno. Kvůli nejistému vývoji vládních nařízení proti epidemii koronaviru nabírají opatrně zásoby do kuchyně i pivo. Policie na Vysočině podle mluvčí Dany Čírtkové po čtvrtečním znovuotevření restaurací nezaznamenala porušování otevírací doby.

Bary, restaurace a další stravovací zařízení včetně výdejních okének budou muset od středy zavírat ve 20:00 místo 22:00. Vláda tak v pondělí reagovala na zvýšení celostátního skóre protiepidemického systému PES ze třetího na čtvrtý stupeň rizika.

Ministerstvo zdravotnictví zatím nenavrhuje přechod ze třetího zpět do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) však dnes na tiskové konferenci uvedl, že od středy dojde ke zkrácení otevírací doby...

„My většinu tržeb realizujeme od sedmi hodin (večer) do půlnoci. Pro nás je to zásadní omezení v podnikání," řekl jednatel Pivovaru Kamenice Milan Houška k dalšímu zkrácení provozní doby. Součástí pivovarského areálu v Kamenici nad Lipou je pivnice. Podle Houšky letos výrazně tratí i pivovar, který je z 85 procent orientovaný na dodávky piva do hospod. Podle jednatele teď vláda potřebovala udělat nějaké gesto, tak zase omezila hospody. „Nevím, jestli si myslí, že my jsme ti největší strůjci všeho zla, že u nás v hospodách a pivnicích se nakazí lidi covidem," uvedl.

Bar Mikulka v Jihlavě zatím zůstal zavřený, otevřít plánuje na Nový rok, pokud to bude možné. „Nynější podmínky jsou nevýhodné," řekl provozovatel baru Karol Tóth. „Mí hosti navštěvují bar tak od osmi hodin (večer)," podotkl.

Na druhou stranu jsou rádi, že mají ještě otevřeno

Nejvíc hostů mívá ve večerních hodinách i restaurace v chotěbořském Panském domě. „Od osmi hodin máme třeba 30 i 40 procent obratu. Ale na druhou stranu jsme rádi, že máme ještě otevřeno," uvedl provozní Jiří Pešek. Do čtvrtka, kdy byly restaurace nařízením vlády zavřené, fungovalo v Panském domě výdejní okénko.

S nastalou situací nesouhlasí ani spolumajitel Rodinného pivovaru Bernard. „Jak si někdo může myslet, že uzavření restaurací ve 20 hodin pomůže, když všechno ostatní je otevřené? Je to zcela bezdůvodná diskriminace už tak těžce zkoušeného odvětví. Vláda udělala další zmatené a nekoncepční rozhodnutí, které vůbec nic nevyřeší, jen přinese další náklady. Nemluvě o dopadu na psychické síly podnikatelů i zaměstnanců v gastro oborech a navázaných odvětvích,“ vyjadřuje znepokojení nad usnesením vlády Stanislav Bernard. Doplnil, že dávat zhoršení epidemické situace za vinu restauracím je nesmysl, když po uvolnění restrikcí nejsou otevřené ještě ani týden. 

Podle Stanislava Bernarda je nutné na problematiku nahlížet v souvislostech. Na gastro provozy je navázaná řada dalších oborů, na než mají podobná unáhlená a nekoncepční rozhodnutí vlády rovněž negativní dopady.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky restaurace, koronavirus, otvírací doba, Vysočina, Kraj Vysočina, pandemie covidu-19, hospoda, vláda, Stanislav Bernard, Pivovar Kamenice, Jiří Pešek, Karol Tóth, Pivovar Bernard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloslav Drábek

V Německu restaurace zavřeli minimálně do 10.ledna a podle Čecha,spoluvlastníka restaurace v Německu,zam kompenzace zdaleka nedosahují našich!Prostě bez restrikcí to nejde nikde na světě!

Sobota, 12. prosince 2020, 08:22Odpovědět

Zavíračkou v osm přijdou restauratéři v kraji o část tržeb. Je to zcela bezdůvodná diskriminace, říká majitel pivovaru | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.