Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V kraji lidé darovali potraviny potřebným ve 12 obchodech. Sbírka i přes omezení probíhala dobře

Na Vysočině během soboty mohli lidé darovat potřebným trvanlivé potraviny, například konzervy, rýži, těstoviny nebo hygienické potřeby, ve 12 obchodech. Zástupcům neziskových organizací v zelených zástěrách sbírku ztěžovala opatření proti koronaviru. Museli dodržovat rozestupy, místo přímého oslovování připravili pro zákazníky informační letáky.

„Je to nějaké omezení, ale jsme moc vděční, že mnozí na lidi v nouzi pamatují a přispívají," řekla Blanka Spilková z třebíčské charity. Podle Evy Šilhanové z Potravinové banky Vysočina sbírka probíhá dobře. „Alespoň z obchodů, co mám zprávy, to vypadá, že to bude tak nějak stejné jako minule," řekla po poledni k množství darovaného zboží.

Potraviny a drogistické zboží na Vysočině vedle charity vybíraly pro své klienty například i azylové domy pro matky či rodiny s dětmi v nouzi nebo Kolpingovo dílo. Potravinová banka bude přerozdělovat zboží darované na třech místech. Dostanou ho hlavně organizace, které se sbírky z různých důvodů nemohou účastnit. „Do pondělí se to roztřídí a od úterý budeme vydávat," řekla Šilhanová.

Sbírku potravin v Česku organizuje s partnery Česká federace potravinových bank. Poslední sbírka byla před rokem, jarní kolo bylo zrušené kvůli koronaviru. Obyvatelé Vysočiny v minulých sbírkách podle Šilhanové darovali okolo 13 až 15 tun zboží.

V Tescu za dopoledne asi půl tuny zboží 

Třebíčská charita v loňské sbírce získala 1360 kilogramů potravin a hygienického zboží. „Je to zásadní zdroj pro pomoc potřebným," řekla Spilková. Pracovníci charity během sobotního dopoledne v jihlavském Tescu vybrali asi půl tuny zboží, sbírka pokračovala odpoledne.

Potravinová banka Vysočina vznikla v roce 2013, sklad má v Ledči nad Sázavou. Sociálně slabí lidé nebo rodiny odtud dostávají balíčky přes organizace i úřady. Vloni bylo podle Šilhanové přerozděleno skoro sto tun potravin a dalších potřeb, za letošek před dnešní sbírkou už 170 tun. Přibývá darovaného ovoce, zeleniny nebo pečiva, ale chybí trvanlivé zboží, které většinou obchody dokážou vyprodat. „Třeba konzervy, těstoviny, rýže, toho máme trvale nedostatek," řekla. Přispělo k tomu podle ní i letošní zrušení jarní sbírky potravin.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto potravinypomahaji.cz

Štítky ČR, sociální, potraviny, trh, koronavirus, charita, sbírka, Jihlava, FOTO, jídlo, Kraj Vysočina, obchod, banka, Tesco, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji lidé darovali potraviny potřebným ve 12 obchodech. Sbírka i přes omezení probíhala dobře | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.