Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Policie kontroluje roušky a konzumaci alkoholu. Za den zjistila 80 porušení nařízení

Také policie na Vysočině každý den v rámci běžné služby kontroluje to, jak lidé dodržují všechna krizová a mimořádná opatření, co se týče koronavirové epidemie. Je za včerejšek během 777 kontrol zjistili hned 80 porušení aktuálních opatření. Ve všech případech lidé okamžitě zareagovali na upozornění ze strany policistů, a proto mohly být všechny přestupky vyřešeny na místě domluvou.

V současné době platí v České republice nouzový stav a od včerejší půlnoci se některá opatření k zamezení nekontrolovaného šíření nákazy koronavirem výrazně zpřísnila. Z tohoto důvodu budou kontroly ze strany policie mnohem intenzivnější a občané, kteří by nerespektovali nařízená opatření a tato vědomě porušovali, musí počítat s postihem.  

„V rámci dosavadních kontrol jsme se vždy snažili působit na veřejnost především preventivně. Naši policisté lidem jejich povinnosti opakovaně vysvětlovali. Situace v šíření nákazy v České republice je ale nyní velmi vážná, proto i my musíme postupovat mnohem důrazněji a přísněji. Našim prvořadým úkolem je zajistit v našem kraji především bezpečnost občanů a veřejný pořádek a všechny slušné občany, kteří nařízení respektují ochránit od těch, kteří by nařízení brali na lehkou váhu. Jsem ale přesvědčený o tom, že obyvatelé Vysočiny jsou zodpovědní a disciplinovaní a uvědomují si se vší vážností, že dodržováním všech opatření nechrání jen sami sebe, ale především své blízké, své okolí a v konečném důsledku celou společnost,“ uvedl Miloš Trojánek, ředitel krajského policejního ředitelství.  

Policisté v ulicích kontrolují restaurace, hospody, bary, dále pak, jak lidé dodržují nošení roušek na stanovených veřejných místech. Zaměřují se i na dodržování zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti.

„Reagujeme také na různá oznámení od občanů, která se týkají možného porušení mimořádných a krizových opatření. Všechna oznámení policisté vždy důkladně prověřují.  Pokud zjistíme, že došlo k porušení některého z nařízení, osobu poučíme a důrazně vyzveme, aby od svého jednání upustila a nařízená opatření dodržovala. Včera jsme přijali na linku 158 jedno oznámení na možné rušení nočního klidu. Oznamovatel upozorňoval na hluk, který vycházel z jednoho z bytů na Třebíčsku. Policisté vyjeli na místo a majitele bytu upozornili na povinnost dodržovat noční klid,“ uvádí policejní mluvčí Dana Čírtková jeden z příkladů.

V případě, že policisté během dohledu zjistí porušování krizových nařízení vlády nebo mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, tak využijí všech svých zákonných oprávnění – mohou přikázat konkrétním osobám dodržování tohoto zákazu, mohou je vykázat z místa a v nejkrajnějším případě mohou osobu zajistit a umístit do policejní cely. Každý je povinen bez zbytečného odkladu uposlechnout výzvy anebo pokynu policisty. „Neuposlechnutí výzvy je pak kvalifikováno jako přestupek proti veřejnému pořádku a lze za něj uložit sankci až do výše 10 tisíc korun,“ upozorňuje Čírtková.

Pokud osoba poruší povinnosti uložené krizovými opatřeními vlády nebo porušením mimořádných opatření ministerstva, dopouští se přestupku. Policie České republiky tyto přestupky nemůže řešit na místě uložením pokuty v příkazním řízení. Všechny zjištěné přestupky jsou oznámeny příslušnému správnímu orgánu, kterým může být úřad obce s rozšířenou působností nebo krajská hygienická stanice. 

„Důležité je také připomenout to, že právní kvalifikace u některých trestných činů v době nouzového stavu země je okolností podmiňující použití vyšší trestní sazby. Jedná se například o krádeže, podvody, šíření poplašné zprávy, šíření nakažlivé lidské nemoci a další. Naši policisté využívají, a i nadále budou tento institut využívat. Jednotlivé případy, které jsme řešili v období nouzového stavu, který byl vyhlášen na jaře, jsme již medializovali, abychom dali pachatelům jasný signál, že jejich protiprávní činnost je v současné době zcela nepřípustné, a proto se bude přísněji posuzovat,“ varuje Čírtková.

Policisté řeší vloupání v Jihlavě v době nouzového stavu. Pachatelům hrozí přísnější trest

Minulý týden došlo na ulici nedaleko centra Jihlavy k pokusu o vloupání do prodejny. Dvěma pachatelům se nakonec nepodařilo nic ukrást, přesto vznikla škoda přibližně deset tisíc korun, a to na rozbitých dveřích.

Pokud se pachatel dopustí krádeže, hrozí mu nyní trest odnětí svobody v sazbě až osm let.  „Jen v uplynulém týdnu jsme takových případů řešili v našem kraji cekem deset – v devíti případech se jednalo o trestný čin krádeže a v jednom případě o trestný čin podvodu,“ uzavírá mluvčí policistů na Vysočině.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky zákaz, opatření, kontrola, policie, koronavirus, covid, Kraj Vysočina, Česko, nouzový stav, trestný čin, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policie kontroluje roušky a konzumaci alkoholu. Za den zjistila 80 porušení nařízení | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.