Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Hygienici nedoporučují rybník Kachlička

Za poslední týden se výrazně zhoršila voda v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku. Voda je v něm ke koupání nevhodná, množství sinic a chlorofylu představuje pro rekreanty zdravotní riziko. Vyplývá to z informací, které zveřejnila krajská hygienická stanice na svém webu. Hygienici zkontrolovali také nádrže Sedlice a Domanínský rybník, jehož voda se za týden zlepšila. Zbývající vodní plochy na Vysočině využívané pro rekreaci tento týden kontrolovány nebyly, před týdnem měly vodu čistou.

Osmihektarový rybník Kachlička nedaleko obce Skála s travnatou pláží měl horší vodu už 10. července. Tehdy ale podle hygieniků šlo jen o smyslově nepříjemnou kvalitu vody bez ohrožení zdraví. Po plavání doporučovali sprchu. Nyní je voda ke koupání nevhodná, má 19,9 stupně Celsia a průhledná je do hloubky 55 centimetrů.

Domanínský rybník na Žďársku měl před týdnem zhoršenou kvalitu vody kvůli sinicím a chlorofylu. Nyní se voda dvacetihektarové nádrže zlepšila na úroveň, kterou hygienici hodnotí jako nezávadnou, ale se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi. Voda má 19,3 stupně Celsia a její průhlednost je asi metr.

Téměř stoletá přehrada Sedlice u stejnojmenné obce na Pelhřimovsku má rozlohu 38 hektarů, pomáhá chránit před splaveninami nedalekou vodárenskou nádrž Švihov. Sníženou kvalitu vody měla Sedlice letos od poloviny června, 25. června ji hygienici označili za nevhodnou ke koupání. Od 2. července je voda ke koupání vhodná, i když je její průhlednost jen do 70 centimetrů. V její vodě také hygienici zjistili sinice a zvýšené množství chlorofylu. Teplota vody v nádrži se pohybuje těsně pod 20 stupni Celsia.

Minulý týden kontrolovali pracovníci hygienické stanice 16 rybníků a přehrad na Vysočině. Vhodné ke koupání byly Břevnická nádrž, Ředkovec, Velký Pařezitý, Malý Pařezitý, koupací biotop v Třešti, Medlov a Velké Dářko. Čistou vodu nabízel také zatopený lom v Horní Cerekvi, přehrady Trnávka, Pilská a Dalešice, stejně jako koupaliště Šiklův Mlýn, v Rouchovanech a v Novém Městě na Moravě.

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Jihlava

Štítky rekreace, oupání, kzdraví, koupaliště, Vysočina, rybník, koupání, Kraj Vysočina, nádrž, Sedlice, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod, Kachlička, Šikland, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Hygienici nedoporučují rybník Kachlička | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.