Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj začne dávat slevy na turistické pobyty. Podmínkou jsou minimálně tři strávené noci

Vysočina začne poskytovat slevy na turistické pobyty od 13. července. Mimořádnou podporou chce kraj pomoci regionálnímu cestovnímu ruchu poškozenému koronavirovou pandemií. Slevu 1000 korun dostane turista starší 15 let, pokud se v ubytovacím zařízení na území kraje zdrží alespoň tři noci. Ubytovatele, kteří se do systému chtějí zapojit, bude kraj registrovat od středy. Novinářům to dnes řekla náměstkyně hejtmana Jana Fischerová (ODS).

„Na tyto zvýhodněné pobyty je vyčleněno rozhodnutím zastupitelstva kraje deset milionů korun, to znamená, že to je v podstatě voucher pro 10 tisíc osob," uvedla Jana Fischerová. Do krajského systému se mohou přihlásit ubytovací zařízení, která mají nejméně deset lůžek. „Slevy tedy budou poskytovány v našem kraji pouze na ubytování," upřesnila náměstkyně. Podle ní se dá předpokládat, že nocující turisté budou také navštěvovat restaurace, místní památky, muzea nebo galerie.

Krajskou slevu na pobyt si ubytovaní hosté mohou nárokovat jen jednou. Nebude se týkat dětí do 15 let, protože ještě nemají občanský průkaz. „Jde o to, aby to bylo kontrolovatelné," uvedla Fischerová. Nárok na slevu mají i obyvatelé Vysočiny, pokud si pro svůj pobyt vyberou ubytovací zařízení v kraji.

Kraj pro letošní léto také mimořádné snížil vstupné do svých muzeí a galerií, a také na hrady Roštejn a Kámen, které spravuje. Jednotné základní vstupné 20 korun platí od července do konce září.

Galerie a muzea na Vysočině budou v létě dostupnější. Vstupné nás vyjde na dvacku

Kraj chce přispět ke zvýšení návštěvnosti galerií a muzeí na Vysočině, proto rada schválila plošnou úpravu vstupného v letních měsících. Základní vstupné vyjde návštěvníky na 20 korun, tato cena bude platit od července do konce září.

Na Vysočině je podle kraje 434 hromadných ubytovacích zařízení, kromě hotelů, penzionů a ubytoven i kempy a chatové osady. Turisté přijíždějí hlavně kvůli přírodě a památkám, ale nezůstávají dlouho. Podle analýzy zbytkových dat mobilního operátora stráví turista na Vysočině nejčastěji jednu až dvě noci.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, turistika, koronavirus, podpora, pobyt, Kraj Vysočina, ubytovací zařízení, Jana Fischerová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj začne dávat slevy na turistické pobyty. Podmínkou jsou minimálně tři strávené noci | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.