Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedenáct policejních hlídek v kraji kontrolovalo dovozce dřeva. Kvůli častým stížnostem

Policisté na Vysočině se dnes zapojili do speciální akce. Hned 11 hlídek v rámci speciálního týmu „Kamion“ během dneška kontrolovalo řidiče nákladních vozidel, kteří převáželi dřevní kulatinu.

Jednalo se o policisty z dálničního oddělení ve Velkém Beranově, oddělení silničního dohledu a z dopravních inspektorátů ze všech pěti územních odborů.

„Kontroly byly reakcí na neustálé se opakující stížnosti na chování řidičů převážejících dřevní kulatinu, kdy zejména ostatní řidiči upozorňují na zjevně přeložené náklady. Jde ale také o reakci na dvě vážné květnové dopravní nehody, při kterých řidiči nákladních vozidel naložených kládami havarovali, tahač s návěsem se převrátil a klády se vysypaly na silnici. V jednom případě klády těžce zranily dva seniory, kteří se v době nehody pohybovali na chodníku. Obě nehody se staly v květnu - první 7. května v Želetavě a druhá 18. května na dálničním přivaděči v Jihlavě,“ vysvětluje mluvčí policistů Dana Čírtková hlavní důvody dnešních kontrol.

Na řidiče nákladních vozidel, která převážejí na návěsu dřevo, si často stěžují řidiči především osobních vozidel. „Na lince tísňového volání 158 přijímáme oznámení, že z těchto vozidel odlétávají kusy kůry, že jsou tato vozidla „viditelně“ přeložena, mají náklad vysoko nad klanice a náklad je špatně zajištěn, proto tato vozidla tak mohou ohrožovat bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu,“ uvádí dále Čírtková.

Prohřešek skoro u každého řidiče 

Dnešní akce probíhala na několika místech v rámci celého kraje, kde se policisté zaměřili na důkladné kontroly nákladních vozidel, která převážela právě dřevní kulatinu. Hlídky se zaměřily na kontrolu nejvyšší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrolu největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav silničního vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrolu největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav – zejména výšku a délku soupravy a nákladu.

„Policisty zajímal také technický  stav vozidel, stejně jako zdali je dobře a dostatečně upevněný a uložený převážený náklad. Téměř u každého kontrolovaného vozidla policisté zjistili nějaké porušení zákona. Za zjištěná porušení jsme řidičům uložili pokuty v příkazním řízení a porušení ze strany přepravců jsme oznámili k řešení do správního řízení,“ jmenuje Čírtková.

U kontrolovaných vozidel bylo zjištěno překročení nejvyšší povolené výšky. V jednom případě téměř o 20 centimetrů a navíc náklad nebezpečně převyšoval klanice. V dalších několika případech se jednalo o překročení hmotnosti převáženého nákladu nebo jeho špatné a nedostatečné upevnění.

Překročení skoro o tři tisíce kilogramů 

„V jednom případě jsme kontrolou zjistili překročení hmotnosti motorového vozidla i přívěsu a překročení zatížení na nápravy vozidla i přívěsu, navíc jsme při této kontrole zjistili, že šlo o překročení hmotnosti celé jízdní soupravy o téměř tři tisíce kilogramů. Všechna zjištěná pochybení policisté řešili nekompromisně uložením pokut v příkazním řízení, případně zahraničním řidičům uložili kaucí, a zjištěná porušení dopravců jsme zadokumentovali a oznámíme k řešení do správního řízení.  Celkové výsledky, stejně jako počty zkontrolovaných vozidel, budou známy až po skončení akce,“ uzavírá Čírtková.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky dřevo, převoz, policie, kontrola, nákladní automobil, Kraj Vysočina, Velký Beranov, Želetava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedenáct policejních hlídek v kraji kontrolovalo dovozce dřeva. Kvůli častým stížnostem | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.