Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Počet obyvatel Vysočiny se v letošním prvním čtvrtletí skoro nezměnil

Počet obyvatel se na Vysočině v prvním čtvrtletí skoro nezměnil. Podle statistiků se v kraji během letošních prvních tří měsíců narodilo o 122 dětí méně, než bylo zemřelých. Tento pokles vyrovnali nově přistěhovaní lidé. V konečném součtu se počet obyvatel kraje zvýšil o čtyři. K 31. březnu na Vysočině trvale žilo 509 817 lidí. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Z pěti okresů Vysočiny tratily dva. Na Třebíčsku ubylo od začátku tohoto roku 87 obyvatel a na Havlíčkobrodsku 34. Naopak na Jihlavsku se počet lidí zvýšil o 62 a na Pelhřimovsku o 56, těmto dvěma částem kraje pomohlo k růstu jen stěhování. Nižší počet zemřelých než bylo narozených dětí zaznamenalo jen Žďársko, kde ale po odečtení dopadů migrace přibylo pouze sedm lidí.

Na Vysočině se od letošního ledna do konce března narodilo 1306 dětí, zatímco lidí, kteří zemřeli, bylo ve stejné době 1428, tedy o 122 víc. Díky stěhování ale Vysočina získala 126 nových obyvatel. Nejvýrazněji pomohla migrace Pelhřimovsku, kde se usadilo o 109 lidí víc, než jich od ledna odešlo jinam. Jihlavsko získalo stěhováním 76 nových obyvatel.

Počet obyvatel Česka se za první tři měsíce tohoto roku zvýšil pouze o 425 osob. Populace tak zůstala na úrovni 10,694 milionu lidí. Nouzový stav a s ním spojená omezení se se odrazil v rekordně nízkém počtu manželství uzavřených v březnu.

147 párů vstoupilo do manželství, 206 se rozvedlo 

Na Vysočině se v prvním čtvrtletí konalo 147 svateb, loni ve stejné době 174. Rozvedeno bylo v letošních prvních třech měsících 206 manželství, v loňském prvním čtvrtletí se rozvedlo 281 párů.

Na Vysočině počty lidí od roku 2009 klesaly. Tento trend se zastavil v průběhu roku 2018, kdy kraj získal 358 obyvatel. Vloni přibylo dalších 539 lidí. Vylidňování pokračovalo pouze na Třebíčsku, které minulý rok ztratilo 259 obyvatel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky demografie, ČSÚ, Vysočina, Kraj Vysočina, Český statistický úřad, stěhování, manželství, okres Třebíč, okres Jihlava, okres Pelhřimov, okres Havlíčkův Brod, okres Žďár nad Sázavou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel Vysočiny se v letošním prvním čtvrtletí skoro nezměnil | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.