Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Z přírodních koupališť už má horší vodu přehrada Sedlice

Z 16 přírodních vodních ploch na Vysočině, které tento týden kontrolovali hygienici, má zhoršenou kvalitu vody jen přehrada Sedlice na Pelhřimovsku. V rybníku Medlov na Žďársku je po deštích voda zakalená. Zbývající nádrže mají vodu čistou. Její teplota se zatím nejčastěji pohybuje kolem 17 stupňů Celsia. Výsledky první letošní kontroly dnes krajská hygienická stanice zveřejnila na webu.

V létě se budou hygienici k přírodním koupacím plochám vracet po dvou týdnech. Pouze v případě výrazného zhoršení kvality vody se kontrola dělá po týdnu, řekl Karel Smejkal z oddělení obecné a komunální hygieny.

Ve vodě Sedlice už hygienici tento týden našli sinice i zvýšené množství chlorofylu. Po koupání by se tam podle jejich doporučení měli lidé raději osprchovat. Voda se v této přehradě rychle kazila i v minulých letech.

Kontrola kvality vody se na Havlíčkobrodsku týká Břevnické nádrže a rybníků Kachlička a Ředkovec. Na Jihlavsku do seznamu patří rybníky Velký Pařezitý, Malý Pařezitý a biotop v Třešti a na Pelhřimovsku kromě Sedlice přehrada Trnávka a zatopený lom u Horní Cerekve.

Sykovec je vypuštěný 

Z třebíčských vodních ploch se pravidelně sleduje čistota vody v přehradě Dalešice a v rouchovanském koupališti Stejskal. V okrese Žďár nad Sázavou hygienici kontrolovali rybníky Domanínský, Medlov a Velké Dářko, žďárskou Pilskou nádrž a koupaliště v Novém Městě na Moravě. Rybník Sykovec je vypuštěný.

Nejchladnější vodu, méně než 16 stupňů Celsia měly tento týden přehrada Dalešice, Medlov a Velké Dářko. Naopak na 22 stupňů už byla voda vyhřátá v koupališti Stejskal a v třešťském biotopu.

Na zahájení sezony se připravují i městská koupaliště. Jihlavský akvapark Vodní ráj zahájí letní sezonu tuto sobotu. Kvůli opatřením proti koronaviru tam ale nebudou v provozu některé vodní atrakce a kapacita areálu je snížená na 500 míst. „Věříme, že ale opatření se budou dále uvolňovat," uvedl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Běžně se může ve venkovní části akvaparku rekreovat až 2400 lidí.

Opalovačka s knihou v ruce. Jihlavské koupaliště má pro své návštěvníky novinku

Již tuto sobotu bude na jihlavském Vodním ráji zahájena 20. koupací sezona. Koupaliště pro své návštěvníky připravilo novinku – je jí knihobudka, která může lidem zpříjemnit chvíle během opalování na dece či lehátku.

Autoři | Foto mistopisy.cz

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, koupání, hygiena, přehrada, Sedlice, Kraj Vysočina, rybník, nádrž, Medlov, okres Pelhřimov, Krajská hygienická stanice, okres Žďár nad Sázavou, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Z přírodních koupališť už má horší vodu přehrada Sedlice | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.