Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chytrá karanténa se v kraji rozběhne již za dva dny. Hygieniky posílí armádní medici

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek dnes potvrdil, že projekt Chytrá karanténa se v Kraji Vysočina rozběhne ve čtvrtek 23. dubna. Krajskou hygienickou stanici se sídlem v Jihlavě posílí trojice armádních mediků z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Hradec Králové, k dispozici bude navíc dvoučlenný armádní odběrový tým, který je dislokován z 42. mechanizovaného praporu Tábor.

„Po vzoru ostatních, už zapojených krajů se očekává, že armádní odběrový tým doplní naši dosavadní odběrovou sanitku záchranné služby a po určitou dobu budou fungovat souběžně. I pro území Kraje Vysočina platí, že výjezdy vlastních i armádních odběrových sanitek bude i nadále koordinovat zdravotnická záchranná služba,“ upozornil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek s tím, že Vysočina nabídla pro rozběhnutí projektu kapacity svého odboru informatiky. 

Chytrá karanténa má pomocí moderních technologií umožnit urychlené zjišťování potenciálně nakažených nemocí covid-19. Součástí karantény je takzvaná vzpomínková mapa. Odborníci, respektive školení dotazovatelé, mohou vytvořit po souhlasu nakaženého z dat z jeho mobilního telefonu či platební karty za posledních několik dní trasu pohybu daného člověka s koronavirem.

Mapa má sloužit hygienikům při rozhovoru s nakaženým, aby si lépe vzpomněl, kde byl a s kým se mohl potkat, a koho je tedy třeba kontaktovat, případně otestovat a umístit do karantény.

První výsledky už příští týden 

Podle informací ředitele krajské hygienické stanice se sídlem v Jihlavě Jana Říhy bylo o trasovací tým armádních mediků posíleno jejich pracoviště ve Žďáře nad Sázavou.

Velení Krajského vojenského velitelství Jihlava potvrdilo, že armádní odběrový tým na Vysočině operuje už od minulého týdne a je k dispozici záchranné službě. Do začátku tohoto týdne má na svém kontě už 12 výjezdů. Jejich působení není zatím časově omezeno, budou k dispozici podle aktuálních potřeb.

„Očekávám, že už v polovině příštího týdne budeme schopni společně s krajskými epidemiology posoudit první výsledky Chytré karantény v našem regionu,“ doplnil hejtman Jiří Běhounek.

Zdravotnická i sociální zařízení na území Kraje Vysočina bez rozdílu zřizovatele jsou pravidelně zásobována osobními ochrannými prostředky, které kraj získává z dodávek ministerstva vnitra a zdravotnictví, ale i nakupuje z vlastního rozpočtu. 

Ohodnoť článek

Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Chytrá karanténa, covid-19, koronavirus, projekt, Vysočina, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, Jihlava, Krajská hygienická stanice, zdravotnická záchranná služba, Hradec Králové, Tábor, Jan Říha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chytrá karanténa se v kraji rozběhne již za dva dny. Hygieniky posílí armádní medici | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.