Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plná parkoviště u obchodů, lidé bez roušek. Policie kontrolovala dodržování nařízení

Zvýšené množství policistů bylo včera k vidění u nákupních center na Vysočině. Zejména v okolí hobby marketů a prodejen s domácími potřebami a potřebami pro kutily kontrolovali, jak lidé dodržují všechna nařízení v souvislosti se šířením koronaviru. Během čtvrtka policie provedla celkem 1 352 takových kontrol.

„Na integrovaném operačním středisku přijímáme také různá oznámení, která se týkají možného porušení mimořádných opatření, včetně podezření na nedodržování karantény. Všechna přijatá oznámení policisté vždy důkladně prověřují,“ říká Dana Čírtková, mluvčí policistů.

V rámci provedených kontrol policisté včera zjistili celkem 38 porušení mimořádných opatření, a to nenošení roušky. V 36 případech policisté vyřešili přestupek domluvou a osoby si roušku nasadili.

„Při kontrolách policisté zjistili také dalších osm správních deliktů, které oznámili k řešení do správního řízení - nejčastěji se jednalo o nedodržení karantény, porušení pravidel volného pohybu osob. V jednom případě jsme řešili přestupek neposlechnutí výzvy, který jsme vyřešili uložením pokuty ve výši 1000 korun v příkazním řízení,“ dodává Čírtková.

Pokuta až 10 tisíc korun

Pokud policisté během kontroly zjistí jakékoliv porušení nařízení vlády v souvislosti s nouzovým stavem, tak využijí svých zákonných oprávnění – mohou přikázat konkrétním osobám například nasazení roušky, ukončit provoz,  vykázat osoby z místa. Každý je povinen bez zbytečného odkladu uposlechnout výzvy anebo pokynu policisty.

„Neuposlechnutí výzvy je pak kvalifikováno jako přestupek proti veřejnému pořádku a lze za něj uložit sankci až do výše 10 tisíc korun," vyčíslila mluvčí policistů. 

Od dnešního rána kromě výše uvedených kontrol probíhá dopravně bezpečnostní opatření, v rámci něhož budou policisté dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu nejen na dálnici D1, ale také na ostatních silnicích nižších tříd na území celého kraje.

Hubenovem 90km/h, po dálnici 170km/h. Řada řidičů si silnici plete se závodní dráhou

Policisté na Vysočině kromě kontrolování toho, jak lidé dodržují všechna nařízení v rámci vyhlášeného nouzového stavu, také kontrolují řidiče na silnicích. Zaměřují se hlavně na dodržování rychlosti a celkově jejich chování v silničním provozu.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky nařízení, vláda, koronavirus, policie, kontrola, rouška, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plná parkoviště u obchodů, lidé bez roušek. Policie kontrolovala dodržování nařízení | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.